Προσοχή. Αυτές οι τροφές αυξάνουν τις πιθανότητες για στεφανιαία νόσο

Διατροφή

Οι επιστήμονες χτυπούν το “καμπανάκι του κινδύνου” για όσους καταναλώνουν πολλά επεξεργασμένα δημητριακά. Σε μελέτη τους διαπίστωσαν ότι όσοι έτρωγαν επεξεργασμένα δημητριακά είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν στεφανιαία νόσο στη μέση ηλικία.

Οι ερευνητές επισήμαναν ότι οι επιπτώσεις μιας διατροφής πλούσιας σε επεξεργασμένα δημητριακά ήταν παρόμοιες με αυτής που βασίζεται στο πρόχειρο φαγητό. «Μια δίαιτα που βασίζεται στην κατανάλωση μεγάλης ποσότητας ανθυγιεινών και επεξεργασμένων δημητριακών μπορεί να θεωρηθεί παρόμοια με την κατανάλωση τροφών που περιέχουν πολλά ανθυγιεινά σάκχαρα και έλαια», τόνισαν.

Τα επεξεργασμένα δημητριακά διασπώνται γρήγορα από το σώμα επειδή τους έχουν αφαιρεθεί οι φυτικές ίνες, γεγονός που οδηγεί σε αύξηση των επιπέδων του μεταγευματικού σακχάρου. Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορούν να βλάψουν τα αιμοφόρα αγγεία και τα νεύρα που ελέγχουν την καρδιά και να προκαλέσουν το σχηματισμό πλάκας στα τοιχώματα των αρτηριών.

Τα δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως το καστανό ρύζι, η βρόμη και το ψωμί ολικής αλέσεως, περιέχουν ολόκληρους τους κόκκους του σιταριού, ενώ τα επεξεργασμένα δημητριακά έχουν αλεσθεί μετά την αφαίρεση του φλοιού τους. Αυτό γίνεται για να επιμηκυνθεί η διάρκεια ζωής τους, συνεπάγεται όμως ότι χάνουν βασικά θρεπτικά συστατικά κατά την επεξεργασία τους.

Τα περισσότερα μπισκότα, ζυμαρικά και άλλα αρτοσκευάσματα παρασκευάζονται από επεξεργασμένα άλευρα. Όλο και περισσότερες μελέτες δείχνουν αύξηση της κατανάλωσης επεξεργασμένων δημητριακών παγκοσμίως, καθώς και τον αντίκτυπό τους στη συνολική υγεία.

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας και της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας για την πρωτογενή πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων, όλοι οι ενήλικες πρέπει να καταναλώνουν δημητριακά ολικής αλέσεως, λαχανικά, φρούτα, ξηρούς καρπούς, πρωτεΐνες και ψάρια.