Μήπως τρώτε το λάθος μέρος του καρπουζιού; Που “κρύβονται” τα οφέλη για την υγεία σας

Διατροφή

Σχεδόν όλοι όταν αγοράζουμε ένα καρπούζι πετάμε τα κουκούτσια και τις φλούδες. Φαίνεται πως αυτό είναι και το λάθος μας, καθώς έρευνες επιστημόνων έδειξαν ότι η φλούδα του έχει εξαιρετικές ιδιότητες για την υγεία μας. Αυτή η λευκή, σκληρή και άνοστη εσωτερική πλευρά της φλούδας του καρπουζιού, είναι πιο ωφέλιμη για την υγεία μας από την ίδια του τη σάρκα. Άλλωστε, λαοί στη Νότια Ασία και τις ΗΠΑ προσθέτουν φλούδα καρπουζιού στις σαλάτες τους.

Παρά τη δημοφιλή πεποίθηση ότι το καρπούζι αποτελείται μόνο από νερό και ζάχαρη, στην πραγματικότητα είναι μια άκρως θρεπτική τροφή, που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, ενώ έχει πολύ λιγότερες θερμίδες από ό,τι λανθασμένα πιστεύουν πολλοί άνθρωποι.

Όμως, όπως αποκαλύπτουν έρευνες, η φλούδα του καρπουζιού είναι εκείνο το μέρος που είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, Β6 και C, καθώς και κάλιο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο. Τα μέταλλα αυτά και οι βιταμίνες κάνουν το σώμα σας να λειτουργεί καλύτερα και να έχει περισσότερη ενέργεια. Επίσης, η φλούδα περιέχει λυκοπένιο. Αυτή η ένωση είναι ένα αποτελεσματικό αντιοξειδωτικό, εξαιρετικά αποτελεσματικό για την προστασία ενάντια στις ασθένειες. Πολλοί υποστηρίζουν ότι το 95% της διατροφικής αξίας του καρπουζιού είναι στον φλοιό.

Καρπούζι, ο μεγάλος άγνωστος

Επιστήμονες επισημαίνουν ότι αυτό το μέρος του φρούτου είναι πλούσιο σε κιτρουλλίνη, ένα σημαντικό αμινοξύ για την υγεία των μυών. Χάρη στην κιτρουλλίνη, μπορείτε να αποκτήσετε γρήγορα μυϊκή μάζα, με ελάχιστη προσπάθεια. Από την άλλη πλευρά, η περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες διεγείρουν τη μείωση του βάρους. Ένα άλλο πλεονέκτημα της κιτρουλλίνης είναι ότι μειώνει το στρες και το άγχος, κάνοντάς σας να αισθάνεστε ικανοποιημένοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αυτή η ουσία έχει επίσης διουρητικές ιδιότητες και αποβάλλει τα περιττά υγρά από το σώμα. Επιπλέον, με την κατανάλωση της φλούδας του καρπουζιού, αυξάνουμε τις άμυνες του ανοσοποιητικού συστήματος του σώματός μας.

Διαδώστε το Εδώ ζεις