Το χαμομήλι δεν είναι μόνο ηρεμηστικό. Επιστήμονες αποκαλύπτουν από ποιες ασθένειες σας προστατεύει

Διατροφή

Το χαμομήλι είναι πασίγνωστο ως μια από τις πιο ευρέως χρησιμοποιούμενες εναλλακτικές θεραπείες για την προώθηση του ύπνου και τη θεραπεία της αϋπνίας.

Όμως, όπως αποδεικνύτουν επιστημονικές μελέτες, το χαμομήλι περιέχει μια ποικιλία από βιοδραστικές φυτοχημικές ουσίες, κυρίως φλαβονοειδή, που λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά. Μερικά από τα οφέλη που έχει το χαμομήλι πιθανότατα προέρχονται από το γεγονός ότι το αιθέριο έλαιο και τα εκχυλίσματα των ανθών του περιέχουν περισσότερα από 120 χημικά συστατικά, πολλά από τα οποία είναι φαρμακολογικά ενεργά.

Ερευνητικές μελέτες υποδεικνύουν πολλά πιθανά οφέλη του χαμομηλιού, όπως ο μειωμένος κίνδυνος θανάτου από καρδιακές παθήσεις, η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και η πιθανή προστασία από ορισμένους καρκίνους. Σύμφωνα με έρευνες, το ρόφημα χαμομηλιού μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες που πάσχουν από προεμμηνορροϊκό σύνδρομο. Επίσης, είναι γνωστά τα αντιφλεγμονώδη και αντι-αγχολυτικά αποτελέσματα του χαμομηλιού ως ρόφημα. Μάλιστα, κάποιες μελέτες δείχνουν ότι το χαμομήλι μπορεί ακόμη και να επιβραδύνει την απώλεια οστικής μάζας που σχετίζεται με την ηλικία.

Επίσης, μερικές μελέτες έχουν βρει ότι το τσάι χαμομηλιού μπορεί να μειώσει το σάκχαρο στο αίμα σε άτομα με διαβήτη. Σε μια μελέτη οι  συμμετέχοντες που κατανάλωναν τσάι χαμομηλιού τρεις φορές την ημέρα μετά τα γεύματα για δύο μήνες είδαν στατιστικά σημαντική μείωση στους δείκτες για διαβήτη καθώς και στη συνολική χοληστερόλη σε σύγκριση με άτομα που έπιναν νερό.

Παρενέργειες

Το χαμομήλι είναι μέλος της ίδιας οικογένειας φυτών με την αμβροσία και το χρυσάνθεμο. Επομένως τα άτομα με αλλεργίες σε αυτά τα φυτά μπορεί να αντιδράσουν (μερικές φορές σοβαρά) όταν χρησιμοποιούν το χαμομήλι είτε εσωτερικά, είτε τοπικά.

Σύνολο επισκέψεων 18,510 , Σήμερα 1