Ταλαιπωρείστε από φούσκωμα; Πιείτε αυτά τα τρία βότανα για άμεση ανακούφιση

Διατροφή

Ο μετεωρισμός ή τυμπανισμός αποτελεί μία πολυπαραγοντική και αρκετά συχνή κατάσταση δυσφορίας, καθώς αφορά το 20-30% των ενηλίκων.

Σε πάρα πολλούς έχει συμβεί κάποιο φούσκωμα που προκαλεί δυσφορία, ενώ παράλληλα σχεδόν διπλασιάζει την περίμετρο της μέσης κάνοντας την κοιλιά μας να μοιάζει μεγάλη…

Το φούσκωμα είναι μία από τις συχνότερες ενοχλήσεις με τις οποίες εκδηλώνεται το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου, η πιο συχνής πεπτική διαταραχή που ταλαιπωρεί τους ενήλικες στον δυτικό κόσμο. Παρότι δεν αποτελεί σοβαρή κατάσταση για την υγεία, η άβολη αίσθηση που προκαλεί επηρεάζει αρνητικά την καθημερινότητα και οδηγεί σε διαρκή ένταση.

Για το λόγο αυτό, εδώ και χρόνια οι άνθρωποι αναζητούν τρόπους να περιορίσουν τη συχνότητα και την ένταση του φουσκώματος είτε μέσω ειδικών σκευασμάτων, είτε με την κατανάλωση τσαγιού από ωφέλιμα βότανα και γενικότερα με τροποποιήσεις στην καθημερινή διατροφή. Δεν πρέπει όμως  να υπερβαίνετε τα δύο αφεψήματα την ημέρα.

Χαμομήλι

Θεωρείται από τα πιο χρήσιμα φαρμακευτικά φυτά, με ήπια δράση που συστήνεται σε όλους. Μετά από ένα γεύμα που μας προκάλεσε φούσκωμα, ιδανικό αφέψημα για να καταπραΰνει τον τυμπανισμό είναι το χαμομήλι. Επιπλέον, έχει και ελαφρώς διουρητική δράση.

Μέντα

Η μέντα έχει χωνευτική δράση και χρησιμοποιείται παραδοσιακά για την ανακούφιση των πεπτικών προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένων των συμπτωμάτων του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου. Χαλαρώνει το έντερο, ανακουφίζει από τον πόνο και μειώνει το φούσκωμα. Σε πολλούς ανατολικούς λαούς, το αφέψημά της σερβίρεται μετά από το γεύμα, καθώς βοηθάει στη χώνεψη και φρεσκάρει την αναπνοή. Σε συνδυασμό με το χαμομήλι και το γλυκάνισο περιέχεται συχνά σε μείγματα βοτάνων για ροφήματα που βοηθούν τη χώνεψη.

Μελισσόχορτο

Το μελισσόχορτο είναι ένα βότανο το οποίο έχει φανεί πως καταπραΰνει το κοιλιακό άλγος, καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα και συμβάλλει στην υγεία του πεπτικού συστήματος, σύμφωνα με πολυάριθμες μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί σε ανθρώπους.

Καταναλώνεται ευρέως σε μορφή τσαγιού, κατά κύριο λόγο για την αντιμετώπιση του φουσκώματος και των συσσωρευμένων αερίων. Η Επιτροπή Φαρμάκων Φυτικής Προέλευσης (HMPC) υποστηρίζει πως το μελισσόχορτο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία των συμπτωμάτων ήπιων πεπτικών διαταραχών, συμπεριλαμβανομένου του φουσκώματος και του μετεωρισμού.