Οι κάτοικοι σήμερα θυμούνται με τρόμο το τσουνάμι 10 μέτρων που έφερε καταστροφές…

Η Ελλάδα παλιά...

Ίσως πολλοί να μην το θυμούνται, αλλά σαν σήμερα, 7 Φεβρουαρίου του 1963 σημειώθηκε ένα παλιρροϊκό κύμα ύψους 10 μέτρων που σάρωσε την παραλία του Αιγίου…

Άνθρωποι της περιοχής αυτής, που είναι σήμερα 60 ετών και άνω αφηγούνται με τρόμο  τον πανικό και την καταστροφή εκείνης της νύχτας.

Από  τα δημοσιεύματα του Τύπου της εποχής  και τις αναφορές της τότε Χωροφυλακής μαθαίνουμε ότι στις 21:25 το βράδυ  οι κάτοικοι των παράλιων αυτών περιοχών  άκουσαν μια υπόκωφη βοή. Όποιοι βγήκαν από τα σπίτια τους είδαν τη θάλασσα να υποχωρεί και να απομακρύνεται από την παραλία  και μετά από ελάχιστα  λεπτά  τεράστιες  μάζες θάλασσας  ύψους 10 μέτρων έπληξαν  με σφοδρότητα τις ακτές, παρασύροντας τα πάντα.

Βάρκες και καίκια βρέθηκαν σε απόσταση δεκάδων  μέτρων από την ακτή, πολλές πάνω στις σκεπές των σπιτιών (!), οι ακτές γέμισαν ψάρια, ενώ οι  κάτοικοι έντρομοι έτρεχαν για να σωθούν προς τα ψηλότερα σημεία. Κάτοικοι βρήκαν τις επόμενες ημέρες ακόμα και χταπόδια σε δέντρα μακριά από τα παράλια.

Το σφοδρότατο κύμα του νερού έπληξε τις περιοχές των Σελιανιτίκων, Λόγγου, Άκολης, Λαμπιρίου και Ν. Ερινεού,  όπου ο όγκος του νερού έφθασε πάνω από την τότε εθνική οδό (την σημερινή παλαιά οδό  Αιγίου-Πατρών) παρασύροντας τα πάντα στην πορεία του . Μετά από 5-7 λεπτά τα νερά υποχώρησαν και επανήλθε ηρεμία.

Η επιστημονική εξήγηση του φαινομένου που έγινε αργότερα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το τσουνάμι οφειλόταν σε κατολίσθηση που έγινε στον πυθμένα του Κορινθιακού, κάτω από τον οποίο περνάει το μεγάλο σεισμικό ρήγμα που προκάλεσε και τον μεγάλο σεισμό του Αιγίου  της 15ης Ιουνίου του 1995. Από τότε πάντως τέτοιας δυναμικότητας τσουνάμι δεν ξανάγινε στον Κορινθιακό, εκτός από ένα πολύ ήπιο 6 μήνες μετά τον σεισμό του 1995  και συγκεκριμένα στις 31/12/1995.