Επιστήμονες σάς είχαν πείσει… Ξεχάστε όσα σας έλεγαν για τον καφέ και το γάλα. Τι ισχύει τώρα

Διατροφή

Μέχρι τώρα ξέραμε, σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, ότι ο συνδυασμός καφέ και γάλακτος έχει αρνητικές συνέπειες για τον οργανισμό μας. Και αυτό γιατί, όπως υποστήριζαν οι επιστήμονες, ο συνδυασμός καφεΐνης και πρωτεΐνης γάλακτος δημιουργεί θρόμβους στο στομάχι, μπορεί να προκαλέσει δυσανεξία.

Ακόμη σημείωναν ότι ο συνδυασμός αυτός προκαλεί αποβολή ασβεστίου μέσω των ούρων, ενώ αυξάνει την έκκριση ασβεστίου στα έντερα και μπλοκάρει τον μεταβολισμό και είναι η κύρια αιτία που μπορεί να μην χάνει κανείς βάρος. Θεωρείτο ως ένας απαγορευμένος συνδυασμός…

Απ΄ότι φαίνεται όμως πρέπει να ξεχάσετε όσα σας έλεγαν οι επιστήμονεςς και εσείς εφαρμόζατε πιστελυοντας ότι κάνετε κάτι όχι καλό για την υγεία σας…

Τώρα νέες μελέτες του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης αποκαλύπτουν πως ο καφές αποκτά σημαντικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες όταν αναμιγνύεται με γάλα. Στην πραγματικότητα, όπως αναφέρουν, ο συνδυασμός των πρωτεϊνών του γάλακτος με τα αντιοξειδωτικά (ιδίως τις πολυφαινόλες) του καφέ, διπλασιάζει την αντιφλεγμονώδη δράση του ροφήματος στα ανοσοποιητικά κύτταρα.

Οι πολυφαινόλες είναι μία ομάδα φυσικών αντιοξειδωτικών ουσιών, που παρέχουν πολλά οφέλη στην υγεία. Οι ουσίες αυτές προλαμβάνουν και επιβραδύνουν την οξείδωση στον οργανισμό, προστατεύοντας τα κύτταρα του σώματος από τις βλάβες. Ο καφές είναι μία από τις φυσικές πηγές πολυφαινολών. Άλλες καλές πηγές είναι το κακάο, το ελαιόλαδο, τα μούρα με έντονα χρώματα, οι ελιές, το τσάι, τα προϊόντα σόγιας κ.λπ.

Οι ερευνητές εξέτασαν πως αντιδρούν οι πολυφαινόλες όταν συνδυάζονται με αμινοξέα. Τα αμινοξέα είναι τα μόρια που σχηματίζουν τις πρωτεΐνες τις οποίες περιέχει σε αφθονία το γάλα. Όπως αναφέρουν «διαπιστώσαμε πως οι πολυφαινόλες αλληλεπιδρούν με τα αμινοξέα, εντείνοντας την αντιφλεγμονώδη δράσης τους στα ανοσοποιητικά κύτταρα. Η αντίδραση αυτή σημαίνει πως ο καφές με γάλα μπορεί να ωφελεί σημαντικά την υγεία». Πηγή, επιθεώρηση Journal of Agricultural and Food Chemistry.