Ποιος δεν φοβάται τον καρκίνο; Και όμως υπάρχουν τροφές που μπορούν να σας προστατέψουν

Διατροφή

Ο καρκίνος είναι αδιαμφισβήτητα μια ασθένεια που πλήττει ολοένα και περισσότερους ανθρώπους, η οποία τρομοκρατεί όσο καμία άλλη. Άλλες έρευνες υποστηρίζουν πως είναι κληρονομική, ενώ άλλες ενοχοποιούν τον σύγχρονο τρόπο διατροφής. Δυστυχώς δεν μπορούμε (ακόμα) να αλλάξουμε το DNA μας, αλλά αυτό που σίγουρα μπορούμε να κάνουμε και μάλιστα αρκετά εύκολα είναι να αλλάξουμε τη διατροφή μας.

Ο Ιπποκράτης άλλωστε είχε πει πως η τροφή μας πρέπει να γίνει το φάρμακο μας και το φάρμακο μας να γίνει η τροφή μας. Ας δούμε, λοιπόν, 5 πολύτιμα υλικά της φύσης, που λειτουργούν ως αντικαρκινικές τροφές…

1. Κουρκουμάς
Οι επιστήμονες συνιστούν να βάλετε στη διατροφή σας το θαυματουργό αυτό μπαχαρικό. Μία από τις σπουδαίες του ιδιότητες του είναι ότι καταπολεμά τον καρκίνο. Προλαμβάνει τη χρόνια φλεγμονή και τη βλάβη στο DNA. Επιπλέον μειώνει τα πιθανά προβλήματα στα κύτταρά σας. Μελέτες επιστημόνων δείχνουν ότι η κουρκουμίνη αναστέλλει την εξέλιξη του καρκίνου. Ωστόσο, οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμα τη δόση που είναι απαραίτητη για αυτό. Μερικοί γιατροί λένε ότι χρειάζονται 3,6 γραμμάρια τη μέρα για την καταστροφή των καρκινικών κυττάρων, τη διακοπή της εξέλιξης της νόσου και την πρόληψη της εξάπλωσής της. Σύμφωνα με τις τελευταίες ανακαλύψεις, ο κουρκουμάς διαθέτει τη μοναδική ιδιότητα να αποτρέπει την εισβολή και την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων. Επιπλέον ενεργοποιεί πρωτεΐνες που αναστέλλουν με φυσικό τρόπο τη νόσο και προλαμβάνουν τον σχηματισμό όγκων. Επομένως, οι άνθρωποι που έχουν ήδη διαγνωσθεί με καρκίνο μπορούν να χρησιμοποιούν τον κουρκουμά για να προλάβουν τη μετάσταση.

13 λόγοι για να πίνετε πράσινο τσάι | clickatlife

2. Πράσινο τσάι
Σύμφωνα με έρευνες το αγαπημένο ρόφημα της Ασίας έχει την ικανότητα να προλαμβάνει την ανάπτυξη όγκων, κυρίως σε καρκίνους του μαστού, των πνευμόνων, του οισοφάγου και του παχέος εντέρου. Πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στο Μπίρμινγκχαμ των ΗΠΑ απέδειξε μάλιστα πως οι πολυφαινόλες του πράσινου τσαγιού προστατεύουν και από τον καρκίνο του δέρματος, χάρη στην ιδιότητά τους να «διορθώνουν» το DNA που έχει υποστεί βλάβες από την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι είναι το υψηλό επίπεδο πολυφαινολών στο πράσινο τσάι που βοηθάει στην εξόντωση των καρκινικών κυττάρων και σταματά την ανάπτυξή τους. Ωστόσο, οι ακριβείς μηχανισμοί με τους οποίους αλληλεπιδρά το πράσινο τσάι με τα καρκινικά κύτταρα είναι άγνωστοι. Άλλες μελέτες δεν έχουν διαπιστώσει ότι το τσάι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου. Η ποσότητα του τσαγιού που απαιτείται για την πρόληψη των καρκίνων ποικίλει επίσης ευρέως σε μελέτες: από 2-10 φλιτζάνια την ημέρα!

Σκόρδο και κρεμμύδι: Πόσο υγιεινά είναι τελικά; - Onmed.gr

3. Σκόρδο και κρεμμύδι

Σε ανασκόπηση 8 ερευνών από την Ελβετία και την Ιταλία διαπιστώθηκε ότι οι ηλικιωμένοι, που έχουν τη μεγαλύτερη διατροφική πρόσληψη σκόρδου και κρεμμυδιών, παρουσιάζουν το λιγότερο κίνδυνο προσβολής από ορισμένους καρκίνους στους οποίους συμπεριλαμβάνονται ο καρκίνος του παχέος εντέρου, των ωοθηκώντου λάρυγγα, του στόματος και των νεφρών. Ο ρόλος του σκόρδου και του κρεμμυδιού στην συχνότητα του καρκίνου, είχε προηγουμένως μελετηθεί εκτεταμένα στην Κίνα και είχε δείξει ανάλογες δράσεις στην πρόληψη του καρκίνου.

πρέπει επίσης να επισημανθεί ότι σε πειράματα με καλλιέργειες κυττάρων, βρέθηκε ότι μερικές ουσίες που υπάρχουν στο κρεμμύδι και στο σκόρδο, είναι σε θέση να καταστέλλουν την ανάπτυξη καρκίνων. Συγκεκριμένα ορισμένες θειούχες χημικές ενώσεις του σκόρδου και αντιοξειδωτικά φλαβονοειδή του κρεμμυδιού είναι μεταξύ των ουσιών που πιθανόν να προσφέρουν προστασία από καρκίνους.

Στην ανασκόπηση των Ευρωπαϊκών ερευνών, βρέθηκε ότι άνδρες και γυναίκες που κατανάλωναν 7 ή περισσότερες μερίδες κρεμμυδιών εβδομαδιαίως, είχαν λιγότερο από 50% του κινδύνου για καρκίνο του παχέος εντέρου που διέτρεχαν αυτοί που απέφευγαν τα κρεμμύδια. Ανάλογα, αυτοί που κατανάλωναν ψηλές ποσότητες σκόρδου, είχαν 25% λιγότερες πιθανότητες προσβολής από καρκίνο παχέος εντέρου σε σύγκριση με αυτούς που απέφευγαν το σκόρδο.

Γιατί πρέπει να τρώμε πέντε μερίδες φρούτα και λαχανικά;

4. Φρούτα και λαχανικά
Ένας ακόμη λόγος για να καταναλώσετε όσα περισσότερα φρούτα και λαχανικά μπορείς μέσα στη μέρα. είναι η προστασία που παρέχουν για την ανάπτυξη καρκίνου. Τα περισσότερα και κυρίως όσα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, όπως τα μούρα, βοηθούν στη μείωση των επιπτώσεων των ελευθέρων ριζών και προστατεύουν από τον καρκίνο του στόματος, του λαιμού, του στομάχου και των πνευμόνων. Εξαιρετικές επιλογές λαχανικών είναι το μπρόκολο χάρη στη σουλφοραφάνη που περιέχει, το παντζάρι χάρη στην ανθοκυανίνη και η ντομάτα χάρη στο λυκοπένιο. Προσπάθηστε επίσης να ενσωματώσετε και πολλά πορτοκάλια στη διατροφή σας, καθώς η βιταμίνη C και τα 170 διαφορετικά φυτοχημικά συστατικά και 60 φλαβονοειδή που περιέχει βοηθούν στην προστασία από πολλά είδη καρκίνου, όπως του μαστού, του προστάτη και του δέρματος.5. Φυτικές ίνες
Προσπαθήστε να καταναλώσετε τη συνιστώμενη ποσότητα των 18-25γρ. φυτικών ινών την ημέρα, ενσωματώνοντας βρόμη, όσπρια, φρούτα, λαχανικά αλλά και δημητριακά ολικής αλέσεως στη διατροφή σου. Ο λόγος; Βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου και μειώνουν, έτσι, τις τοξίνες στο σώμα οι οποίες μπορεί να προκαλούν αλλαγές στα κύτταρα και κατά συνέπεια καρκίνο, με κυριότερο εκείνον του πεπτικού συστήματος.

Σύνολο επισκέψεων 435 , Σήμερα 1