Είναι πράγματι μεγάλη αλήθεια ότι το είδος της τροφής αποτελεί έναν από τους βασικότερους παράγοντες της καλής υγείας. Η μεσογειακή διατροφή, για παράδειγμα, με λίγο κρασί, θεωρείται και σήμερα η ιδεώδης διατροφή για όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα για τους καρδιοπαθείς. Τα γλυκά, τα αλμυρά, τα βούτυρα και τα πάσης φύσεως νόστιμα φαγητά είναι πειρασμοί που είναι δύσκολο να αποφύγει κάποιός.
Το εύλογο ερώτημα πάντα, και όχι μόνο για τους καρδιοπαθείς, είναι το πόσο συχνά μπορεί κάποιος άνθρωπος να παρεκτρέπεται διαιτητικά. Η απάντηση είναι αυτονόητη. Όσο γίνεται λιγότερες παρεκτροπές. Επίσης σωστή διατροφή δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη σχολαστικότητα όσον αφορά τις θερμίδες που μας δίνουν οι τροφές. Η τελική έκβαση, δηλαδή το πόσο βάρος θα πάρουμε, εξαρτάται από τον αριθμό των θερμίδων που παίρνουμε, μείον τον αριθμό των θερμίδων που καταναλώνουμε κυρίως κατά την άσκηση.
Έτσι οι καρδιοπαθείς πρέπει να δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στην άσκηση και όχι στην συνεχή μείωση της ποσότητας της τροφής. Η αποφυγή των γαλακτοκομικών, των κρεάτων και γενικά των τροφών που περιέχουν χοληστερίνη, σε συνδυασμό με την ευρύτατη χρήση του ελαιόλαδου, επιτυγχάνει μείωση της κακής χοληστερίνης κατά 20% έως 30%.
Αυτό άλλωστε αποδεικνύεται από την 40ημερη νηστεία που προηγείται των Χριστουγέννων, όπου διαπιστώνεται εντυπωσιακή ελάττωση των επιπέδων χοληστερίνης, για εκείνους που νηστεύουν αυστηρά. Όμως τα γιορτινά τραπέζια ανήκουν στις εξαιρέσεις. Μπορεί να περιέχουν αναμφισβήτητα τα πάντα. Ίσως θα πρέπει να είναι κάποιοι προσεκτικότεροι στην ποσότητα του φαγητού, όπως και στην ποσότητα του κρασιού και της μπύρας.
Το να παραβιάζει κάποιος τη δίαιτά του για μια ημέρα, δεν του αλλάζει το συνολικό φορτίο καθώς και την πρόγνωση της υγείας του. Η διατροφή όμως τώρα αποκτά ιδιαίτερη σημασία για να είμαστε και να μείνουμε υγιείς, να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα και να προστατέψουμε τον εαυτό μας μέσα στην πανδημία.
Δέκα διατροφικές συμβουλές
1. Καταναλώστε 5 φρούτα και λαχανικά ημερησίως.
2. Καταναλώστε τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά συστατικά όπως είναι η Βιτ.C , το σελήνιο, οι πολυφαινόλες κ.ά. αποτελούν ισχυρούς συμμάχους στην καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Τροφές πλούσιες σε Βιταμίνη C είναι όλα τα εσπεριδοειδή, οι φράουλες, τα ακτινίδια τα μούρα, οι πιπεριές κ.ά.
3. Φάτε όσο πιο φρέσκα τρόφιμα γίνεται . Σημειώνουμε ότι τα κατεψυγμένα λαχανικά διατηρούν όλες τους τις βιταμίνες
4. Η βρόμη, είναι πλούσια σε β-γλυκάνη, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και μπορεί να καταναλωθεί για πρόγευμα ή δείπνο με γάλα ή γιαούρτι ή να προστεθεί σε διάφορα smoothies
5. Καταναλώστε τροφές πλούσιες σε προβιοτικά, όπως το άπαχο κεφίρ, το χωριάτικο γιαούρτι, ενισχύουν το ανοσοποιητικό μέσω των ωφέλιμων βακτηρίων που περιέχουν
6. Καταναλώστε τροφές πλούσιες σε ω-3 λιπαρά οξέα π.χ. λιπαρά ψάρια, όπως σαρδέλες, σκουμπρί, σολομό, φαγκρί, λαβράκι και ξηρούς καρπούς.
7. Καταναλώστε τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D π.χ. λιπαρά ψάρια, κρόκος αυγού, γάλα φαίνεται να βοηθούν στην καταπολέμηση των ιώσεων.
8. Διάφορα βότανα που φαίνεται να έχουν ευεργετική δράση είναι το φασκόμηλο που θεωρείται το βότανο της μακροζωίας, το τσάι του βουνού και το πράσινο τσάι που βοηθούν στην αντιμετώπιση των ιώσεων και των κρυολογημάτων.
9. Πιείτε 8 ποτήρια νερό. Ενυδατώνεστε επαρκώς με τουλάχιστον 2 με 2 ½ λίτρα υγρά ημερησίως κατά προτίμηση σε χλιαρή θερμοκρασία, όχι παγωμένα και μειώστε το αλκοόλ.
10. Μειώστε τη ζάχαρη , παχαίνει και βυθίζει το ανοσοποιητικό σε λήθαργο. Άρθρο του καθηγητή καρδιολογίας Dr. Τσούγκου Ηλία.