Δείτε την τρομακτική πορεία του Ιανού από δορυφόρο. Στροβιλιζόταν με θερμοκρασία -45 βαθμούς Κελσίου

Περιβάλλον

Στο βίντεο μπορείτε να δείτε όλη την πορεία του Ιανού από την Κυριακή 13/09 έως και το πρωί της Δευτέρας 21/09. Οι εικόνες που χρησιμοποιήθηκαν προέρχονται από τον ευρωπαϊκό γεωστατικό μετεωρολογικό δορυφόρο Meteosat-11 στο υπέρυθρο φάσμα, μετά από κατάλληλη επεξεργασία από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr.

Όπως σημειώνουν οι μετεωρολόγοι, με κόκκινες αποχρώσεις φαίνονται οι κορυφές των νεφών, όπου η θερμοκρασία ήταν κάτω από -45 βαθμούς Κελσίου, ξεπερνώντας σε κάποιες περιπτώσεις τα 12 χιλιόμετρα.

Ένα ακραίο στοιχείο του Ιανού, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ήταν η μεγάλη διάρκεια ζωής του με τροπικά χαρακτηριστικά και η έντασή του, που τον κατατάσσουν ως έναν από τους πιο ισχυρούς Μεσογειακούς Κυκλώνες που έχουν καταγραφεί από το 1969, από την αρχή δηλαδή των δορυφορικών παρατηρήσεων.

Ο μεσογειακός κυκλώνας ξεκίνησε από την Αφρική και κατέληξε στην Αφρική διανύοντας μία απόσταση 2.800 χιλιομέτρων καταστρέφοντας ότι έβρισκε στο διάβα του…

Στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr οι επιστήμονες χρησιμοποιούν πληθώρα εργαλείων στην καθημερινή τους προσπάθεια για έγκυρες και έγκαιρες προγνώσεις, αλλά και για να παρακολουθούν ανελλιπώς την εξέλιξη των μετεωρολογικών φαινομένων. Οι μετεωρολογικοί δορυφόροι αποτελούν σύγχρονα εργαλεία παρακολούθησης αλλά και βραχυπρόθεσμης πρόγνωσης φαινομένων, όπως ο Μεσογειακός Κυκλώνας Ιανός.

Το βίντεο από το meteo.gr

Σύνολο επισκέψεων 1,469 , Σήμερα 1