Επιστήμονες: Αυτά είναι τα “φάρμακα” της φύσης κατά του καρκίνου. Ποιες τροφές θα σας προστατεύσουν…

Διατροφή

Τρομοκρατεί και αδιαμφισβήτητα, είναι μια ασθένεια που πλήττει ολοένα και περισσότερους ανθρώπους. Έρευνες επιστημόνων έχουν καταδείξει ότι είναι και κληρονομικοί οι λόγοι που εκδηλώνεται ο καρκίνος. Άλλες ενοχοποιούν τον σύγχρονο τρόπο διατροφής. Μελέτες, και είναι πολλές, έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν συγκεκριμένες τροφές, οι οποίες όχι μόνο μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, αλλά χάρη στις ιδιότητές τους μπορούν να βοηθήσουν τους πάσχοντες στην ανάρρωσή τους.

Σύμφωνα, μάλιστα, με το αμερικάνικο Ινστιτούτο Έρευνας κατά του Καρκίνου, αλλά και το Παγκόσμιο Κέντρο Ερευνών κατά του Καρκίνου, έχει αποδειχθεί πως οι τροφές φυτικής προέλευσης έχουν προστατευτική δράση απέναντι σε πλήθος καρκίνων, συμπεριλαμβανομένου του οισοφαγικού, του καρκίνου του στομάχου, του εντέρου, του ήπατος, του παγκρέατος, των ωοθηκών, του ενδομητρίου και του προστάτη.

Μετά από έρευνες ετών των επιστημόνων, αυτές είναι ορισμένες τροφές που λειτουργούν ως αντικαρκινικές:

Κουρκουμάς

Μία από τις σπουδαίες ιδιότητές του είναι ότι καταπολεμά τον καρκίνο. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνες του Κέντρου Καρκίνου του Πανεπιστημίου του Τέξας, η κουρκουμίνη, η οποία είναι ουσία που περιέχει ο κουρκουμάς, έχει την ιδιότητα να «διαχωρίζει» τα καρκινικά κύτταρα από τα φυσιολογικά και να τα εξουδετερώνει.

Καρότο: Ένα «θαυματουργό φάρμακο» της φύσης

Καρότα

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Γεωργικών Επιστημών της Δανίας διαπίστωσαν ότι τα καρκινικά κύτταρα αναπτύσσονται πιο αργά όταν εκτίθενται στην φαλκαρινόλη, μία ουσία που περιέχεται στα καρότα. Παράλληλα, έχει αποδειχθεί ότι η βήτα καροτίνη περιορίζει την πιθανότητα εμφάνισης συγκεκριμένων ειδών καρκίνου.

Πράσινο τσάι

Σύμφωνα με έρευνες το αγαπημένο ρόφημα της Ασίας έχει την ικανότητα να προλαμβάνει την ανάπτυξη όγκων, κυρίως σε καρκίνους του μαστού, των πνευμόνων, του οισοφάγου και του παχέος εντέρου. Έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στο Μπίρμινγκχαμ των ΗΠΑ απέδειξε μάλιστα πως οι πολυφαινόλες του πράσινου τσαγιού προστατεύουν και από τον καρκίνο του δέρματος, χάρη στην ιδιότητά τους να «διορθώνουν» το DNA που έχει υποστεί βλάβες από την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου.

Σκόρδο

Σύμφωνα με έρευνα από το τμήμα Βιοχημείας του Πανεπιστημίου της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο, το σκόρδο μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού, ενώ πολλές άλλες έρευνες στο παρελθόν έχουν αποδείξει πως οι πολυφαινόλες που περιέχει, έχουν την ικανότητα να αναστέλλουν την ανάπτυξη πολλών μορφών καρκίνου, όπως του οισοφάγου, του στομάχου και του παχέος εντέρου.

Οι 12 τροφές-όπλα κατά του καρκίνου | clickatlife

Ντομάτες

Όπως είναι γνωστό, οι ντομάτες είναι πλούσιες σε λυκοπένιο, ένα αντιοξειδωτικό γνωστό για τις αντικαρκινικές του ιδιότητες. Πρόσφατη έρευνα κατέδειξε ότι η αύξηση στην πρόσληψη λυκοπενίου μειώνει την πιθανότητα εκδήλωσης καρκίνου του μαστού, του προστάτη, του παγκρέατος και του παχέος εντέρου. Παράλληλα, άλλη μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ δείχνει ότι οι άντρες που περιλαμβάνουν τις ντομάτες στα γεύματά τους τουλάχιστον δυο φορές την εβδομάδα, περιορίζουν κατά 1/3 τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη.

Φρούτα και λαχανικά

Πρέπει να καταναλώνετε όσα περισσότερα φρούτα και λαχανικά μπορείτε μέσα στην ημέρα. Τα περισσότερα και κυρίως όσα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, όπως τα μούρα, βοηθούν στη μείωση των επιπτώσεων των ελευθέρων ριζών και προστατεύουν από τον καρκίνο του στόματος, του λαιμού, του στομάχου και των πνευμόνων. Εξαιρετικές επιλογές λαχανικών είναι το μπρόκολο, χάρη στη σουλφοραφάνη που περιέχει, το παντζάρι χάρη στην ανθοκυανίνη και η ντομάτα χάρη στο λυκοπένιο. Να ενσωματώσετε στη διατροφή σας και πολλά πορτοκάλια καθώς η βιταμίνη C και τα 170 διαφορετικά φυτοχημικά συστατικά και 60 φλαβονοειδή που περιέχει βοηθούν στην προστασία από πολλά είδη καρκίνου, όπως του μαστού, του προστάτη και του δέρματος.

Σταφύλια

Περιέχουν βιοφλαβονοειδή, ισχυρά αντιοξειδωτικά που δρουν κατά του καρκίνου, ενώ ταυτόχρονα είναι πλούσια σε ρεσβερατρόλη, μια φυσική φαινόλη που εμποδίζει τη δράση των ενζύμων που διεγείρουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων.

Φυτικές ίνες

Πρέπει να καταναλώνετε τη συνιστώμενη ποσότητα των 18-25 γρ. φυτικών ινών την ημέρα, ενσωματώνοντας βρόμη, όσπρια, φρούτα, λαχανικά αλλά και δημητριακά ολικής αλέσεως στη διατροφή σου. Βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου και μειώνουν τις τοξίνες στο σώμα οι οποίες μπορεί να προκαλούν αλλαγές στα κύτταρα και κατά συνέπεια καρκίνο, με κυριότερο εκείνον του πεπτικού συστήματος.

Σύνολο επισκέψεων 658 , Σήμερα 2