Γιατί οι Έλληνες επιστήμονες συστήνουν τη βιταμίνη D κατά του κορονοϊού. Τα προβλήματα της έλλειψης

Υγεία

Χιλιάδες επιστημονικές έρευνες έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες για το πως μπορούμε να «θωρακιστούμε» για να μην νοσήσουμε από τον κορονοϊό. Οι επιστήμονες φαίνεται πως καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ένας παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει την έκβαση του ιού είναι τα επίπεδα της βιταμίνης D στον πληθυσμό.

Σύμφωνα με τους γιατρούς της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Μαρία Γαβριατοπούλου, Ιωάννη Ντάναση και Θάνο Δημόπουλο, οι κυβερνητικές υπηρεσίες υγείας της Μεγάλης Βρετανίας συνέστησαν στους πολίτες να λαμβάνουν συμπληρώματα βιταμίνης D μέχρι το καλοκαίρι και το φθινόπωρο, καθώς κατά τη διάρκεια της πανδημίας οι πολίτες αναγκάζονται να παραμένουν κατ’ οίκον για μεγάλο χρονικό διάστημα.

​«Η εξωγενής χορήγηση βιταμίνης D μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους ηλικιωμένους, καθώς αυτή η πληθυσμιακή ομάδα διατρέχει υψηλό κίνδυνο αρνητικής έκβασης από COVID-19 και ανεπάρκειας βιταμίνης D. ​Τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D σχετίζονται επίσης με άλλες μη μεταδοτικές ασθένειες και με αυξημένη ευαισθησία σε λοιμώδεις ασθένειες, κυρίως λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος. Ωστόσο, δεν έχει διευκρινιστεί σαφώς εάν τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D αποτελούν αίτιο ή αιτιατό της λοίμωξης».

Ωμέγα-3 και βιταμίνη D: Προστατεύουν ή είναι πεταμένα χρήματα ...

Πρόσφατα στοιχεία, σύμφωνα με τους τρεις καθηγητές, «υποδεικνύουν ότι τα επίπεδα βιταμίνης D σχετίζονται με την έκβαση των ασθενών. Σε σχετική ανάλυση ευρωπαϊκών δεδομένων σε ολόκληρη την Ευρώπη, η θνησιμότητα από COVID-19 συσχετίστηκε σημαντικά με τα επίπεδα της βιταμίνης D σε διαφορετικούς πληθυσμούς».

​Σχετικά με την Ελλάδα, η σύσταση είναι να έχουμε επαρκή έκθεση στον ήλιο, ούτως ώστε να έχουμε ικανοποιητικά επίπεδα βιταμίνης D στον ορό, τονίζουν οι καθηγητές. Και αυτό γιατί: ​«Πρώτον, η βιταμίνη D υποστηρίζει την παραγωγή αντιμικροβιακών πεπτιδίων στο αναπνευστικό επιθήλιο, καθιστώντας έτσι λιγότερο πιθανή τη μόλυνση με τον ιό SARS-CoV-2 και την ανάπτυξη συμπτωμάτων COVID-19. Και δεύτερον, η βιταμίνη D μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονώδους απόκρισης σε λοίμωξη με SARS-CoV-2, το οποίο έχει θετική επίδραση στην έκβαση των ασθενών, καθώς η υπέρμετρη φλεγμονώδης αντίδραση μπορεί να οδηγήσει σε συστηματικές εκδηλώσεις που αυξάνουν τη βαρύτητα και τις επιπλοκές της νόσου».

Την σημαντική αυτή βιταμίνη για τον οργανισμό μας μπορούμε να την πάρουμε από τον σολομό, ιδιαίτερα τον άγριο, που αλιεύεται, και όχι το σολομό ιχθυοτροφείου, το σκουμπρί, το άγριο, που αλιεύεται, τα μανιτάρια που εκτίθενται σε υπεριώδες φως και έτσι έχουν περισσότερη βιταμίνη D. Επίσης βρίσκεται στον τόνο κονσέρβα με νερό, στις σαρδέλες, στο γάλα και το γιαούρτι που είναι εμπλουτισμένα με τη βιταμίνη στο συκώτι από βοδινό ή μοσχάρι, στους κρόκους αυγών.

Διαδώστε το Εδώ ζεις