Είναι από τα βαθύτερα σπήλαια στον κόσμο και ακόμα το ψάχνουν… Η έκπληξη που κρύβει

Ο τόπος μας

Κρυμμένο στα έγκατα της Γης…

Είναι το βαθύτερο σπήλαιο στην Ελλάδα που έχει ανακαλυφθεί. Έχει βάθος 1.208 μέτρων και είναι το 43ο βαθύτερο σπήλαιο του κόσμου. Ο λόγος για το εντυπωσιακό και ακόμη ανεξερεύνητο, πλήρως, σπήλαιο του Γουργούθακα που βρίσκεται στο νομό Χανίων της Κρήτης και η είσοδός του τοποθετείται στα Λευκά Όρη σε υψόμετρο 1600 μέτρων.

Ο Γουργούθακας ανακαλύφθηκε το 1990 από σπηλαιολόγους της Γαλλίας. Το 1998, η ίδια ομάδα έφτασε στην μικρή λίμνη (φρεάτιο) στο βυθό, σε βάθος 1.208 μέτρων. Η κύρια λίμνη δεν έχει ακόμα εξερευνηθεί. Παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει αρκετά χρόνια από τότε, η πλήρης εξερεύνηση της λίμνης δεν αποτελεί εύκολο εγχείρημα και έτσι δεν έχει γίνει ακόμη.

Τοσπήλαιο πάντως είναι κάτι το ξεχωριστό για όσους ασχολούνται με αυτά τα θαύματα της φύσης. Πρόκειται για έναν βαθύ κατακόρυφο άξονα με τεράστιους σταλακτίτες και σταλαγμίτες και δεκάδες τεμνόμενες καμάρες. Αυτή η μορφολογία καθιστά και την πλήρη εξερεύνηση του σπηλαίου δύσκολη καθώς απαιτεί εκτός από εξειδικευμένο εξοπλισμό και μεγάλη εμπειρία.