Μένεις άφωνος… Σε καταφύγιο της Λέρου το πιο εντυπωσιακό πολεμικό μουσείο της Ελλάδας. Εικόνες

Ο τόπος μας

Η Λέρος, το νησί της Αρτέμιδος, δεν είναι μόνο μαγευτικές παραλίες και  γραφικούς οικισμούς με πανέμορφη αρχιτεκτονική… Αυτό το νησί είναι ολόκληρο ένα «ιστορικό μουσείο»… Τόπος γεμάτος από ιστορικά μνημεία, με 150 υπόγεια τούνελ, με επίγειες κατασκευές και με πάνω από 50 ναυάγια πολεμικών πλοίων, υποβρυχίων, εμπορικών αλλά και αεροπλάνων που είχαν καταρριφθεί. Η Λέρος θα μπορούσε να αναδειχθεί σε κορυφαίο προορισμό ιστορικού τουρισμού.

Μέσα σ’ ένα από αυτά τα τούνελ – καταφύγια, βρίσκεται σήμερα ένα από τα πιο εντυπωσιακά μουσεία, που υπάρχουν στην Ελλάδα, όπως μαρτυρούν όσοι επισκέφθηκαν το Πολεμικό Μουσείο – Τούνελ Μερικιάς. Με την είσοδο στο τούνελ μένεις έκθαμβος… Βρίσκεσαι πραγματικά μέσα στις πολεμικές στοές του παρελθόντος. Το πολεμικό Μουσείο του Τούνελ Μερικιάς αποτελεί έναν μοναδικό εκθεσιακό χώρο για την Ελλάδα. Ένα στρατιωτικό τούνελ, από τα πολλά που υπάρχουν στο νησί. Πρόκειται για έναν συναρπαστικό χώρο που φέρνει στο φως ένα σημαντικό κομμάτι της πολεμικής ιστορίας αυτού του νησιού και όχι μόνο…

Πραγματικά ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ: Μπήκαμε στα υπόγεια τούνελ ελληνικού ...

Η Λέρος εξαιτίας της γεωστρατηγικής της θέσης και του εξαιρετικού φυσικού λιμανιού του Λακκιού, αποτέλεσε την ιταλική ναυτική βάση της Ανατολικής Μεσογείου, από τη δεκαετία του 1930.
Με τη συνθηκολόγηση της Ιταλίας, το Σεπτέμβριο του 1943, οι Γερμανοί επιχείρησαν να καταλάβουν τα Δωδεκάνησα που βρίσκονταν στον έλεγχο των πρώην συμμάχων τους. Τα ιταλικά στρατεύματα προσπάθησαν να αμυνθούν με τη βοήθεια κάποιων βρετανικών στρατευμάτων που ήρθαν σε βοήθεια. Η σφοδρότερη σύγκρουση έγινε στο νησί της Λέρου που και οι δύο αντίπαλοι συγκέντρωσαν μεγάλη δύναμη πυρός.
Η μάχη της Λέρου διήρκησε 3 μέρες σκληρών συγκρούσεων και αποτέλεσε την τελευταία σημαντική νίκη για τις δυνάμεις του άξονα.

Λέρος: Το νησί της Αρτέμιδας | Ταξίδια

Η επίσκεψη στο πολεμικό μουσείο αποτελεί μια περιήγηση στο χρόνο και στην ιστορία του νησιού. Πλήθος εκθεμάτων που βρέθηκαν διάσπαρτα στο νησί ή ανασύρθηκαν από τις θάλασσες του, αλλά και άλλα που δωρίθηκαν από τον Ελληνικό Στρατό και ιδιώτες, φωτογραφίες και χάρτες, μακέτες και κάθε είδους υλικό, γίνονται οδηγοί σε αυτό το ταξίδι στην ιστορία.
Στον περιβάλλοντα χώρο του Τούνελ λειτουργεί στρατιωτικό μουσειακό πάρκο που περιλαμβάνει στρατιωτικά αυτοκίνητα, φορτηγά, αεροπλάνα και διάφορα άλλα αντικείμενα ή όπλα.

Σύνολο επισκέψεων 736 , Σήμερα 1