«Ερωτευμένοι» με αυτό το ελληνικό νησί. Ο κολοσσός της παγκόσμιας ενημέρωσης ανέδειξε το καλύτερο…

Ο τόπος μας

Οι Sunday Times, ο κολοσσός της παγκόσμιας ενημέρωσης, απέδωσε στην Άνδρο ακόμη μία σημαντική πρωτιά για το 2020!
Το νησί που «έκλεψε» την παράσταση τον Ιούνιο, καθώς επελέγη από τη εμβληματική Βρετανική εφημερίδα ως το κορυφαίο μυστικό νησί της Ευρώπης χωρίς συνωστισμό, ολοκληρώνει την τουριστική σεζόν με μία ακόμη σπουδαία διάκριση.

Σύμφωνα με την δημιουργό του άρθρου, η Άνδρος γοητεύει με την ιστορία, την αρχιτεκτονική της και την δράση των οικογενειών με εντοπιότητα στο νησί, ωστόσο το εντυπωσιακό περιπατητικό δίκτυο είναι εκείνο που την καθιστά μοναδική και που διανθίζεται από ορεινά χωριά, βλάστηση, καταρράκτες και πολλά αξιοθέατα.

Ανακαλύπτοντας την Χώρα της Άνδρου

Τα μονοπάτια στην Άνδρο έχουν ιστορία 4.000 ετών. Χρησιμοποιούνταν μέχρι και τη δεκαετία του ’30, όπου και ξεκίνησε η κατασκευή του οδικού δικτύου, και ένωνε τους οικισμούς με ξωκλήσια και ναούς και με τα λιμάνια. Το συνολικό μήκος των μονοπατιών υπολογίζεται περίπου στα 300 χλμ. Έπειτα, και με την διάδοση του αυτοκινήτου, η χρήση των μονοπατιών ελαττώθηκε, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις αντικαταστάθηκαν από δρόμους.

Η πρώτη προσπάθεια τουριστικής ανάδειξης των μονοπατιών έγινε το 1997, με την συντήρηση 12 μονοπατιών. Από τότε γίνεται συνεχώς συντήρηση και χαρτογράφηση του δικτύου των μονοπατιών από τοπικούς φορείς. Τον Οκτώβριο του 2015, απονεμήθηκε σε ένα τμήμα 100 χλμ πιστοποίηση, τοποθετώντας το τμήμα στον ευρωπαϊκό χάρτη πεζοπορίας.

Άνδρος | Athens Voice

Το όνομα του νησιού ανάγεται στη μυθολογία. Η επικρατέστερη εκδοχή υποστηρίζει πως ο πρώτος κάτοικος του νησιού ήταν ο, θεϊκής καταγωγής, Άνδρος (ή Ανδρεύς). Ο πατέρας του ήταν ο Άνιος, γιος του θεού Απόλλωνα, και η μητέρα του η Κρέουσα ή Ροιώ, κόρη του Σταφύλου, γιου του θεού Διόνυσου. Η πρώτη κατοίκηση στην Άνδρο παρατηρήθηκε στο τέλος της νεολιθικής εποχής, στον οικισμό του Στρόφυλα. Χρονολογείται περίπου από το 4.000 π.Χ.

Ακολουθεί η πλήρης λίστα των 25 καλύτερων Ελληνικών νησιών των «Sunday Times»:
1. Άνδρος
2. Κέρκυρα
3. Κεφαλονιά
4. Ύδρα
5. Εύβοια
6. Κάλυμνος
7. Αίγινα
8. Κως
9. Κύθηρα
10. Κύθνος
11. Λευκάδα
12. Λέρος
13. Μεγανήσι

14. Μήλος
15. Νάξος
16. Πάτμος
17. Παξοί
18. Σπέτσες
19. Ρόδος
20. Σίφνος
21. Σκόπελος
22. Σκιάθος
23. Πόρος
24. Σύμη
25. Τήλος