Στην Ελλάδα το μεγαλύτερο βάθος των θαλασσών της Μεσογείου. Εκεί ψάχνουν και το μέλλον του Σύμπαντος

Ο τόπος μας Περιβάλλον

Νοτιοδυτικά της Σαπιέντζας, το δεύτερο μεγαλύτερο νησί των μεσσηνιακών Οινουσσών, μετά την Σχίζα, στ’ ανοιχτά των νοτιοδυτικών ακτών της Μεσσηνίας, απέναντι από τη Μεθώνη, βρίσκεται το βαθύτερο σημείο της Μεσογείου, γνωστό ως τάφρος ή φρέαρ των Οινουσσών, με μέγιστο βάθος 5.269 μέτρα.

Το φρέαρ βρίσκεται στο σημείο που η Αφρικανική πλάκα, τμήμα της οποίας είναι η λιθόσφαιρα της Ανατολικής Μεσογείου, βυθίζεται κάτω από την Ευρασιατική λιθοσφαιρική πλάκα, τμήμα της οποίας είναι η πλάκα του Αιγαίου, δημιουργώντας το τόξο του Αιγαίου.

Η πρώτη προσέγγιση στο βαθύτερο σημείο (Calypso Deep) πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 1965 από τον καπετάνιο Gérard Huet de Froberville, με τους Dr. Charles “Chuck” L. Drake (USA), και Henri Germain Delauze χρησιμοποιώντας το Γαλλικό βαθυσκάφος Αρχιμήδης. Οι Drake, Froberville, και Delauze ανέφεραν ότι μέτρησαν μέγιστο βάθος 5.110m χωρίς να κάνουν αναφορά για την ακρίβεια της μέτρησης.

Τον Γενάρη του 2020, το Caladan Oceanic ξεκίνησε το δεύτερο χρόνο των καταδύσεών του με το βαθυσκάφος του, το DSV Limiting Factor με πιλότος τον Victor Vescovo. Στις 10 Φεβρουαρίου ο Victor Vescovo μαζί με τον πρίγκιπα Αλβέρτο τον ΙΙ του Μονακό προσέγγισαν τον πυθμένα του φρέατος των Οινουσσών, υπολογίζοντας εκ νέου το βάθος στα 5,109m ±1m επαληθεύοντας ουσιαστικά την μέτρηση της Γαλλικής αποστολής του 1965 χρησιμοποιώντας πολλούς αισθητήρες μέτρησης

Εκεί αναζητούν πληροφορίες και για το μέλλον του Σύμπαντος

Αυτή την περιοχή επέλεξαν οι επιστήμονες διεθνούς ερευνητικής ομάδας, για να εγκαταστήσουν, σε βάθος 4 χιλιομέτρων ένα υποβρύχιο τηλεσκόπιο ανίχνευσης νετρίνων, αυτών των σχεδόν άυλων, αόρατων σωματιδίων, τα οποία θεωρούνται ικανά να δώσουν σημαντικές πληροφορίες τόσο για το παρελθόν, όσο και για το μέλλον του Σύμπαντος. Εκεί βρίσκεται ήδη σε εφαρμογή ένα πρωτοποριακό για τα δεδομένα της αστροσωματιδιακής φυσικής εγχείρημα, το οποίο έχει λάβει το όνομα NESTOR (Neutrino Extended Submarine Telescope with Oceanographic Research), με σαφή αναφορά στον μυθικό βασιλιά της Πύλου.

Το νετρίνο δημιουργήθηκε μαζί με το Σύμπαν, 15 δισεκατομμύρια χρόνια πριν, όταν έγινε η Μεγάλη Έκρηξη. Η μάζα του σχεδόν αγγίζει το μηδέν, ενώ έχει τη δυνατότητα να κινείται με με την ταχύτητα του φωτός (300.000 km/sec.). Λόγω της ιδιαίτερης φύσης του, θεωρείται ότι μπορεί να ρίξει φως σε σημαντικές πτυχές του Σύμπαντος, που αφορούν τόσο το παρελθόν όσο και το μέλλον του. Για το σκοπό αυτό, τα επιστημονικά προγράμματα NESTOR και ΛΑΕΡΤΗΣ, σε συνεργασία με την επιστημονική ομάδα του Εργαστηρίου Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, έβαλαν σε εφαρμογή τον πρώτο υποθαλάσσιο ανιχνευτή στην Ευρώπη, ένα εγχείρημα σημαντικό για την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα.

Δείτε βίντεο από το εγχείρημα των επιστημόνων