Η άγνωστη ιστορία της σκηνοθεσίας της ταινίας που όσες φορές και να τη δεις σε συγκλονίζει…

Κόσμος

Σαν σήμερα, πριν από 26 χρόνια, ο κόσμος μαθαίνει, μέσω του κινηματογράφου, για το διασημότερο ναυάγιο, παγκοσμίως.

Κάνει πρεμιέρα στις αμερικανικές αίθουσες η δραματική, αισθηματική ταινία εποχής, του Τζέιμς Κάμερον «Τιτανικός», παραγωγής 1997, βασισμένη στο διασημότερο ναυάγιο όλων των εποχών, αυτό του υπερωκεάνιου Τιτανικός που βυθίστηκε στις 14 Απριλίου 1912. Πρωταγωνιστούν οι Λεονάρντο Ντι Κάπριο και Κέιτ Γουίνσλετ.

Η “αγάπη” του Κάμερον για τα ναυάγια οδήγησε στη δημιουργία του Τιτανικού και εμπνεύστηκε την ερωτική ιστορία με σκοπό να δεσμεύσει το κοινό με την πραγματική τραγωδία. Για αυτόν ο Τιτανικός ήταν “το Έβερεστ των ναυαγίων”.

Η παραγωγή της ταινίας ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 1995, όταν ο Κάμερον τράβηξε κάποια πλάνα από τον πραγματικό Τιτανικό. Έτσι ξεκίνησε η ανακατασκευή του πλοίου και με ηλεκτρονικούς υπολογιστές αναδημιούργησαν το βύθισμα.

Ήταν η πιο ακριβή παραγωγή που έγινε ποτέ, με προϋπολογισμό 200 εκατομμύρια δολάρια. Τα γυρίσματα ξεκίνησαν τον Ιούλιο του 1996 και ολοκληρώθηκαν το Μάρτιο του 1997.

Ο Τιτανικός είχε αρχικά προγραμματιστεί να κυκλοφορήσει στις 2 Ιουλίου 1997, όμως λόγω καθυστέρησης στο post-production κυκλοφόρησε, σαν σήμερα, στις 19 Δεκεμβρίου 1997. Η ταινία αποδείχτηκε τεράστια καλλιτεχνική και εισπρακτική επιτυχία. Έλαβε 14 υποψηφιότητες για Όσκαρ κερδίζοντας 11, μεταξύ των οποίων Καλύτερης Ταινίας και Σκηνοθεσίας.

Έγινε η μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία όλων των εποχών με τις συνολικές εισπράξεις να φτάνουν το 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια και είναι η πρώτη ταινία στην ιστορία που έφτασε το όριο του ενός δισεκατομμυρίου. Παρέμεινε η μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία όλων των εποχών για δώδεκα χρόνια μέχρι το 2010, όταν κυκλοφόρησε η επόμενη ταινία του Κάμερον, “Avatar”.

Στις 4 Απριλίου 2012 η ταινία επανακυκλοφόρησε σε μορφή 3D για να τιμήσουν τα 100 χρόνια της βύθισης του πλοίου. Η επανακυκλοφορία της ταινίας απέφερε 350,4 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως, ανεβάζοντας τις συνολικές εισπράξεις στα 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Πως δημιουργήθηκε η ταινία

Το συνεργείο γύρισε το πραγματικό ναυάγιο στον Ατλαντικό Ωκεανό δώδεκα φορές το 1995 και ουσιαστικά ξόδεψαν περισσότερο χρόνο με το πλοίο από ότι… οι επιβάτες του. Οι καταδύσεις ήταν υψηλού ρίσκου, αλλά δυσμενείς συνθήκες εμπόδισαν τον Κάμερον να γυρίσει υλικό υψηλής ποιότητας που ήθελε. Κατά τη διάρκεια μιας κατάδυσης, ένα από τα υποβρύχια συγκρούστηκε με το Τιτανικό, προκαλώντας ζημιά τόσο στο υποβρύχιο όσο και στο πλοίο. Το εξωτερικό τοίχωμα του σταθμού του Καπετάνιου Σμιθ κατέρρευσε, εκθέτοντας το εσωτερικό. Η περιοχή γύρω από την είσοδο της Μεγάλης Σκάλας επίσης έπαθε ζημιά.

Κατεβαίνοντας προς το πραγματικό ναυάγιο, τόσο ο Κάμερον όσο και το συνεργείο ήθελαν «να αντεπεξέλθουν στο επίπεδο της πραγματικότητας…”. Ο Κάμερον δήλωσε: «Νομίζεις… δεν θα υπάρξουν πολλοί δημιουργοί ταινιών που θα επισκεφτούν τον Τιτανικό. Ίσως δεν υπάρξει κανείς άλλος –μπορεί ένας ντοκιμαντερίστας. Εξαιτίας αυτού ένιωσα την ευθύνη να μεταδώσω το συναισθηματικό μήνυμα, να κάνω και αυτό το μέρος σωστά”.

Αφού γύρισε τα υποβρύχια πλάνα, ο Κάμερον άρχισε να γράφει το σενάριο. Ήθελε να τιμήσει τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του ναυαγίου και έτσι ξόδεψε έξι μήνες κάνοντας έρευνα για όλο το πλήρωμα και τους επιβάτες του Τιτανικού. «Διάβασα τα πάντα. Δημιούργησα ένα εξαιρετικά λεπτομερές χρονολόγιο των λίγων ημερών του πλοίου και ένα πολύ λεπτομερές χρονολόγιο της τελευταίας νύχτας του», είπε. «Και δούλεψα βασιζόμενος πάνω σε αυτό για να γράψω το σενάριο και προσέλαβα κάποιους ιστορικούς εμπειρογνώμονες να αναλύσουν ό,τι έγραψα και να το σχολιάσουν, και το προσάρμοσα».

«Όλες μου οι ταινίες είναι ιστορίες αγάπης», είπε ο Κάμερον, «αλλά στον Τιτανικό, πέτυχα επιτέλους την ισορροπία. Δεν είναι μια ταινία καταστροφής. Είναι μια ιστορία αγάπης μαζί με ένα εκλεκτικό επίστρωμα αληθινής ιστορίας».