Εντυπωσιακό… Ανακάλυψαν ταβέρνα που λειτουργούσε πριν 5.000 χρόνια και υπολείμματα φαγητού

Κόσμος

Το φαγητό έξω φαίνεται πως ήταν αρκετά δημοφιλές ακόμη και πριν από 5.000 χρόνια, όπως μαρτυρά το εκπλητικό εύρημα αρχαιολόγων στο Ιράκ, όπου ανακαλύφθηκε μια αρχαία ταβέρνα που χρονολογείται από το 2.700 π.Χ.

Οι επιστήμονες, που ερευνούσαν στην αρχαία πόλη Λαγκάς, σημερινή πόλη Αλ-Χίμπα, εντόπισαν την ταβέρνα μόλις 48 εκατοστά κάτω από την επιφάνεια της γης. Ειδικότερα ήταν χωρισμένη σε μια υπαίθρια τραπεζαρία και ένα δωμάτιο που περιείχε παγκάκια, φούρνο, υπολείμματα φαγητού κι ένα “ψυγείο” 5.000 ετών.

Αρχικά οι επιστήμονες ανακάλυψαν τον ανοιχτό χώρο της αυλής. Στη συνέχεια, η ομάδα βρήκε τον φούρνο «βιομηχανικού μεγέθους», ένα αρχαίο «ψυγείο», που απομάκρυνε την υγρασία για να διατηρεί το φαγητό δροσερό, και δεκάδες κωνικά μπολάκια, πολλά από τα οποία περιείχαν υπολείμματα ψαριών, αποκαλύπτοντας έτσι ότι η αυλή λειτουργούσε ως ανοιχτός χώρος εστίασης.

Η αποκάλυψη της ταβέρνας ενισχύει την αντίληψη της ερευνητικής ομάδας ότι η κοινωνία δεν ήταν οργανωμένη μόνο σε ελίτ και σκλάβους αλλά περιλάμβανε μια αρχαία μεσαία τάξη.

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ταβέρνα 5.000 ετών με υπολείμματα φαγητού στο Ιράκ  (Εικόνες) | HuffPost Greece CULTURE

Σύνολο επισκέψεων 70,835 , Σήμερα 1