Η ημέρα που “κάηκαν” τα όνειρα χιλιάδων Ελλήνων για τις χριστουγεννιάτικες εορτές…

Κοινωνία Σαν Σήμερα

Η 19η Δεκεμβρίου 1980 πέρασε στην ιστορία ως η ημέρα που άλλαξε για πάντα τον χάρτη του λιανεμπορίου στην Αθήνα. Είναι η ημέρα που κάηκαν, ολοσχερώς, τα πολυκαταστήματα Μινιόν και Κατράντζος…

Τα μεγάλα πολυκαταστήματα ήταν ένας μοναδικός πόλος έλξης. Ερχόντουσαν άνθρωποι ακόμα και από την επαρχεία για να επισκεφτούν το Μινιόν, τον Κατράντζο, τον Κλαουδάτο, τον Λαμπρόπουλο. Πολυκαταστήματα που απογείωσαν το λιανεμπόριο και έγιναν σημείο αναφοράς στην πόλη. Για πάρα πολλούς ανθρώπους τα Χριστούγεννα σήμαιναν… Μινιόν.

Ξημερώνοντας 19 Δεκεμβρίου, περίπου στις 03:10, αυτόπτες μάρτυρες άκουσαν διαδοχικές εκρήξεις από το εσωτερικό του Μινιόν και του Κατράντζου. Ελάχιστες στιγμές αργότερα οι ίδιοι άνθρωποι είδαν φλόγες να ξεπηδούν από τα παράθυρα των δυο πολυκαταστημάτων και ειδοποίησαν την πυροσβεστική.

Η κινητοποίηση ήταν τεράστια και σχεδόν αμέσως ξεκίνησε η μάχη με τις πύρινες φλόγες. Αυτή η μάχη, ωστόσο, ήταν άνιση. Οι φωτιές πήραν γρήγορα τεράστιες διαστάσεις και ειδικά στην περίπτωση του Μινιόν οι πυροσβέστες το μόνο που προσπάθησαν και τελικά κατάφεραν να κάνουν ήταν να κρατήσουν τις φλόγες μακριά από το υπόγειο του πολυκαταστήματος όπου υπήρχαν αποθηκευμένοι δεκάδες τόνοι πετρελαίου.

Από το Μινιόν απέμεινε μόνο ο σκελετός, ενώ ο Κατράντζος κατέρρευσε… Εκείνο το βράδυ 2.000 εργαζόμενοι έμειναν άνεργοι, μέσα σε λίγες ώρες. Η πυροσβεστική υπολόγισε τις ζημιές σε 2 δισ. δραχμές, αλλά μάλλον απείχε από την πραγματικότητα.

Στις 22 Δεκεμβρίου, μια πρωτοεμφανιζόμενη τότε οργάνωση που έφερε την υπογραφή «Επαναστατική Οργάνωση, Οκτώβρης 80» ανέλαβε την ευθύνη του διπλού εμπρησμού.

Μινιόν και Κατράντζος: Τα καμμένα όνειρα της Αθήνας | Αφιερώματα