Έκπληκτοι οι επιστήμονες… Γιατί “σκουριάζει” ο Θερμαϊκός Κόλπος; Ψάχνουν τις πηγές μόλυνσης

Περιβάλλον

O πολύπαθος Θερμαϊκός Κόλπος κάθε τόσο μας εκπλήσσει δυσάρεστα με φαινόμενα όπως η ερυθρά παλίρροια και η άνθιση του φυτοπλαγκτού, τα οποία συνδέονται με τη ρύπανση που εισέρχεται στον κόλπο από τα ποτάμια, τους χειμάρρους και άλλες πηγές.

Ο Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου υλοποιεί αυτό το διάστημα ένα σημαντικό έργο που γίνεται για πρώτη φορά και έχει ως στόχο την πλήρη ιχνηλάτηση των πηγών ρύπανσης, με στόχο στη συνέχεια να μπορούν να ληφθούν τα κατάλληλα διαχειριστικά μέτρα.

Πρόκειται κυρίως για φορτία θρεπτικών (νιτρικά και φωσφορικά ιόντα από τα εδαφοβελτιωτικά) που στραγγίζονται από τις καλλιεργούμενες εκτάσεις, αλλά και για λύματα από πηγές όπως βιομηχανικές μονάδες ή οργανικά απόβλητα από μονάδες επεξεργασίας  αστικών λυμάτων. Επίσης, θα γίνει διερεύνηση των εσωτερικών φορτίων από περιοχές με πιθανή συμβολή στον ευτροφισμό, όπως είναι οι μυδοκαλλιέργειες που λαμβάνουν χώρα σε μεγάλη έκταση στο δυτικό Θερμαϊκό.

Είναι έργα ύψους 420.000 ευρώ με στόχο την περιβαλλοντική αναβάθμιση και αποκατάσταση του θαλάσσιου οικοσυστήματος του Θερμαϊκού Κόλπου, καθώς και την προστασία των ειδών θαλάσσιας χλωρίδας και πανίδας.

thermaikos-skoupidia

Παράλληλα παρατηρείται στον Κόλπο το φαινόμενο της άνθισης του τοξικού φυτοπλαγκτού. Αυτό το φαινόμενο, μαζί με τις ερυθρές παλίρροιες, «ταλαιπωρούν» συχνά το Θερμαϊκό Κόλπο, δημιουργώντας δυσοσμία και μία αποκρουστική εικόνα, ενώ ταυτόχρονα επηρεάζουν αρνητικά τη βιοποικιλότητα του κόλπου και τα ενδιαιτήματά του. Επίσης, διαταράσσεται η λειτουργία του τροφικού πλέγματος και εμφανίζονται σε αφθονία ζελατινώδεις οργανισμοί, που προκαλούν το ενδιαφέρον και την απορία των περιπατητών του θαλάσσιου μετώπου.

Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο, καθώς για πρώτη φορά επιχειρείται μία συνολική επιστημονική καταγραφή, σε ένα θαλάσσιο οικοσύστημα στο οποίο έχουν αρμοδιότητα δεκάδες διαφορετικοί φορείς και υπηρεσίες, προκειμένου στη συνέχεια να μπορούν να ληφθούν τα κατάλληλα διαχειριστικά μέτρα για τον περιορισμό των φαινομένων οδηγούν στην υποβάθμιση της ποιότητας των νερών του Θερμαϊκού κόλπου.

 3,111 total views,  1 views today