Έφυγε από τη νότια Αμερική και έγινε μόνιμος κάτοικος Ελλάδας… Βίντεο

Και όμως συμβαίνει... Περιβάλλον

Είναι πλέον μόνιμος κάτοικος του Εθνικού Πάρκου Λίμνης Κερκίνης. Ο λόγος για τον μυοκάστορα. Η άγνοια του κοινού για το είδος ήταν τέτοια, που την δεκαετία του ’80 οι εφημερίδες στη Θεσσαλονίκη ανέφεραν την παρουσία στο Δέλτα του Αξιού …γιγάντιων μεταλλαγμένων αρουραίων οι οποίοι είχαν βρεθεί νεκροί στα χωράφια της περιοχής.

Είναι χωροκατακτητικό (εισβολικό) είδος. Πατρίδα του είναι η νότιος Αμερική από όπου μεταφέρθηκε σε πολλές χώρες για εκτροφή για την γούνα του. Η εξάπλωσή του στο φυσικό περιβάλλον έγινε, είτε από δραπέτες από τα εκτροφεία στα οποία εκτρεφόταν, είτε από σκόπιμες απελευθερώσεις από ακτιβιστές οι οποίοι θεωρούσαν ότι τα ζώα αυτά (όπως και όλα τα ζώα που εκτρέφονταν για την γούνα τους), θα έπρεπε να ζουν στο φυσικό περβάλλον και να μην χρησιμοποιούνται για αυτόν τον σκοπό.

Η εισβολή βέβαια τέτοιων ζώων σε ένα νέο περιβάλλον στο οποίο εύκολα μπορούν να επιβιώσουν δημιουργεί πολλά προβλήματα σε είδη που διαβιούν στις περιοχές αυτές και δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα εισβολικά είδη (τα μινκ από την Δυτική Μακεδονία εξαπλώνονται σιγά σιγά προς τις άλλες περιοχές και σε λίγα χρόνια θα βρεθούν στην Κεντρική Μακεδονία και σε άλλες περιοχές.

Δείτε το βίντεο από το Εθνικό Πάρκο Λίμνης Κερκίνης

Σύνολο επισκέψεων 7,192 , Σήμερα 1