Και όμως, ο μεγαλύτερος εχθρός τους είναι ο άνθρωπος…

Περιβάλλον

Πρωταγωνιστές σε ιστορίες ναυτικών, σε θρύλους και μύθους, τα δελφίνια αποτελούν ένα από τα συναρπαστικότερα και πιο αγαπημένα θηλαστικά των θαλασσών. Απεικονίσεις τους βρίσκουμε σε ψηφιδωτά, κτίσματα και αγγεία, ενώ δελφίνια συναντάμε και στην ελληνική μυθολογία.

Μπορούν να προσανατολιστούν, να βρουν τη τροφή τους αλλά και να επικοινωνήσουν μεταξύ τους μέσω ενός συστήματος ηχοεντοπισμού, ενώ ακούν συχνότητες 10 φορές πιο υψηλές από αυτές που ακούει ένας άνθρωπος.

Κι όμως, ο μεγαλύτερος «φυσικός εχθρός» των δελφινιών είναι δυστυχώς ο άνθρωπος… Η τυχαία ή ηθελημένη θανάτωση σε δίχτυα, η πετρελαϊκή ρύπανση, η μόλυνση από τη συσσώρευση τεχνητών χημικών ενώσεων στους ιστούς τους, η όχληση από σκάφη αναψυχής, η κλιματική αλλαγή, η ηχορύπανση (πχ από στρατιωτικές ασκήσεις και σεισμικές δραστηριότητες για εντοπισμό υδρογονανθράκων ή προπέλες σκαφών), η συνολική υποβάθμιση του θαλάσσιου οικοσυστήματος και η μείωση της διαθέσιμης τροφής, απειλούν όλα τα είδη δελφινιών και οδηγούν μακροπρόθεσμα στη μείωση των πληθυσμών τους στις ελληνικές θάλασσες.

Εάν ο πληθυσμός των δελφινιών μειωθεί, θα διαταραχθεί ανεπανόρθωτα η θαλάσσια τροφική αλυσίδα και μαζί ολόκληρη  η ισορροπία του θαλάσσιου οικοσυστήματος. Με πολύ απλά λόγια, όσο βλέπουμε δελφίνια στις θάλασσές μας μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι οι πληθυσμοί των ψαριών είναι σχετικά βιώσιμοι.

Εντυπωσιακό βίντεο από WWF

Σύνολο επισκέψεων 2,259 , Σήμερα 1