“Σβήνει” ότι θυμίζει την τέως βασιλική οικογένεια. Το σχέδιο για να γίνει το Τατόι πάρκο αναψυχής

Πολιτισμός

Παρουσιάστηκε σήμερα, από το Υπουργείο Πολιτισμού, η Μελέτη Βιωσιμότητας του κτήματος Τατοΐου. Μία δασική έκταση 42.000 περίπου στρεμμάτων που είναι αναπόσπαστο τμήμα του εθνικού δρυμού της Πάρνηθας. Στο κτήμα υπάρχει ένας συνολικός αριθμός κτηρίων, που αριθμούν 55. Από αυτά τα κτήρια, τα 27 είναι κηρυγμένα μνημεία από το 2003.

Οι 5 βασικές κατευθύνσεις του έργου αποκατάστασης και αξιοποίησης του κτήματος Τατοΐου είναι:

1. Ιστορία & Πολιτισμός. Η κτηριακή ενότητα του πρώην βασιλικού κτήματος θα αποκατασταθεί για να στεγάσει μουσεία, εργαστήρια τέχνης, καφέ, εστιατόριο, πωλητήριο, διοργάνωση εκδηλώσεων.

2. Υπαίθρια Άθληση και Αναψυχή. Οι παρεμβάσεις αποσκοπούν στο να γίνει προσβάσιμο στους επισκέπτες το δάσος, να αναπτυχθούν διάφορες δραστηριότητες όπως είναι το trekking,  τα βασικά παιχνίδια, η γνωριμία με το δάσος, παρατηρητήρια πανίδας και χλωρίδας, παιδικές κατασκηνώσεις, χώροι υπαίθριου αθλητισμού, και δημιουργία δασικού χωριού.

3. Αγροτική Οικονομία. Το Τατόι φημίζονταν για τα προϊόντα του. Προβλέπεται λειτουργία οινοποιείου, ελαιώνα, καθώς και δημιουργία ξενώνα αγροτουρισμού, εστιατορίου με τοπικά προϊόντα, αλλά και πιθανή εκτεταμένη αγροτική εκμετάλλευση.

4. Έρευνα & Γνώση. Θα οργανωθούν υπηρεσίες εκπαίδευσης καθώς και ερευνητικών & start up δραστηριοτήτων

5. Ευεξία και Ηρεμία. Θα αναπτυχθούν χώροι ευεξίας (spa), ξενώνας πολυτελείας σε ιστορικού χαρακτήρα κτήρια, κατάστημα καλλυντικών προϊόντων του κτήματος καθώς και γαστρονομικό εστιατόριο.