Σχέσεις στοργής σε τρεις γενιές… Ένα μοναδικό αριστούργημα

Πολιτισμός

Τρεις γυναίκες, τρεις γενιές, τρία θηλυκά αρχέτυπα…

Ο αρχαιολόγος Alan Wace που έφερε στο φως το 1939 το ελεφάντινο σύμπλεγμα στη βόρεια κλιτύ της ακρόπολης των Μυκηνών πίστεψε ότι αποδίδει μια ιερή τριάδα θεοτήτων. Αν και οι ταυτότητες των τριών μορφών δεν μπορούν να προσδιοριστούν περαιτέρω, είναι προφανές ότι εδώ απεικονίζεται μια οικογενειακή στιγμή με σχέσεις στοργής ανάμεσα στα τρία πρόσωπα, που ίσως μάλιστα αντιπροσωπεύουν τρεις γενιές της ίδιας οικογένειας, αφού η μία ενήλικη γυναίκα φαίνεται μεγαλύτερη από την άλλη.

Πρόκειται για την λεγόμενη «ελεφάντινη τριάδα», ένα μοναδικό αριστούργημα της μυκηναϊκής τέχνης που χαρακτηρίζεται από εξαιρετική πλαστικότητα και εντυπωσιακή κίνηση.

Οι δύο ενήλικες γυναίκες αποδίδονται σε στάση ημικαθίσματος με λυγισμένα τα πόδια τους και εικονίζονται αγκαλιασμένες. Φορούν και οι δύο το γνωστό κρητομυκηναϊκό ένδυμα με το εφαρμοστό κοντομάνικο γιλέκο και την χαρακτηριστική πτυχωτή πλούσια φούστα.

Το κοριτσάκι της «ελεφάντινης τριάδας» φοράει έναν λιτό λεπτό χιτώνα που φτάνει ως τους αστραγάλους του παιδιού και είναι δεμένος στη μέση με ένα απλό κορδόνι. Επίσης, το παιδί έχει γύρω στο λαιμό του και ένα περιδέραιο με χάνδρες. Το έκθεμα βρίσκεται στην Έκθεση Μυκηναϊκών Αρχαιοτήτων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

Σύνολο επισκέψεων 2,322 , Σήμερα 1