Και σήμερα είναι μία από τις πιο ακριβές περιοχές της Ελλάδας…

Η Ελλάδα παλιά...

Η φωτογραφία είναι από τη δεκαετία του 1930. Ο χωματόδρομος είναι το σημερινό Κολωνάκι, η οδός Πατριάρχου Ιωακείμ, στην διασταύρωση με την σημερινή οδό Πλουτάρχου.

Το Κολωνάκι ονομάστηκε έτσι λόγω ενός παλιού μαρμάρινου στύλου ύψους 2 μέτρων και διαμέτρου 30 εκατοστών που βρέθηκε στην περιοχή και αναστηλώθηκε στην δεξιά σκάλα της Δεξαμενής. Οι Αθηναίοι του Μεσαίωνα, προς αποτροπή επιδημιών ή άλλων συμφορών συνήθιζαν να κάνουν λιτανείες και ιεροτελεστίες με θυσίες νεαρών ζώων.

Στα σημεία που κατέληγαν αυτές οι λιτανείες ολοκλήρωναν την ιεροτελεστία και έστηναν το «κολωνάκι», όπως σημειώνεται στη Βικιπαίδεια. Έχουν βρεθεί πολλά σημεία στην Αθήνα που είχαν στηθεί τέτοια κολωνάκια.

Η μεγάλη κοινωνική διαφορά που παρουσίαζαν μεταξύ τους οι σχετικά ομόηχες συνοικίες Κολωνός και Κολωνάκι έγινε αφορμή για πολλές ανέκδοτες προπολεμικές ιστορίες που χάρισαν και σχετικό τίτλο ελληνικής ταινίας «Λαός και Κολωνάκι» (αντί του Κολωνός  και Κολωνάκι). Η φωτογραφία αναδημοσιεύεται από το iloveoldathens.blogspot.com.