Επιστρέφουν τα αρχαία… σπίτι τους. Επανατοποθετούνται όσα αποκάλυψε το Μετρό

Πολιτισμός

Η ολοκλήρωση της κατασκευής του σταθμού Αγ. Σοφίας του Μετρό της Θεσσαλονίκης σημαίνει τη στιγμή της επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων, οι οποίες αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια κατασκευής του έργου, στον ίδιο χώρο και οι οποίες αποσπάστηκαν το 2017 με απόφαση της τότε υπουργού Πολιτισμού.  Με μελέτες, οι οποίες εκπονήθηκαν από την Αττικό Μετρό και την Εφορεία Αρχαιοτήτων της πόλης της Θεσσαλονίκης το 2021, οι αρχαιότητες, δηλαδή η μαρμαρόστρωτη πλατεία η οποία αποσπάστηκε, ο στυλοβάτης και οι κίονες, οι οποίοι βρέθηκαν στο σταθμό κατά τη διάρκεια της ανασκαφής, επανατοποθετούνται και αποδίδονται στην πόλη.

Το υπουργείο Πολιτισμού κάνει λόγο για «μία ιδιαίτερα σημαντική στιγμή, διότι στην ουσία σηματοδοτεί τη μέθοδο αποκατάσταση όλων των αρχαιοτήτων, οι οποίες αποσπώνται και μπορούν να επανατοποθετηθούν στη θέση την οποία βρίσκονται. Είναι το αντίδωρο της Αττικό Μετρό και του υπουργείου Πολιτισμού στην πόλη της Θεσσαλονίκης».

Αποσπάστηκαν και θα επανατοποθετηθούν τα εντυπωσιακά ψηφιδωτά δάπεδα που χρονολογούνται στον 4ο και 5ο αιώνα μ.Χ. και βρέθηκαν στη νότια είσοδο του σταθμού Αγίας Σοφίας του Μετρό Θεσσαλονίκης, κάτω από την ημικυκλική μαρμαρόστρωτη πλατεία του 6ου αιώνα.

Όπως επίσης και το υπόκαυστο λουτρού που βρέθηκε σε πολύ καλή κατάσταση στον ίδιο χώρο, προκειμένου να αξιοποιηθεί για εκθεσιακούς λόγους, ενώ θα διερευνηθεί, σε συνεργασία με την Αττικό Μετρό, σε ποιο σημείο του σταθμού μπορεί να εκτεθούν τα καλύτερα σωζόμενα ψηφιδωτά δάπεδα.

Θεσσαλονίκη: Προς απόσπαση – συντήρηση τα ψηφιδωτά στο σταθμό Μετρό Αγίας Σοφίας

Κάτω από την ημικυκλική πλατεία της νότιας εισόδου του σταθμού Αγίας Σοφίας (η οποία έχει αποσπαστεί προσωρινά και θα επανέλθει μετά το τέλος ανασκαφών και τη διαμόρφωση της εισόδου) ανακαλύφθηκε ένα μεγάλο συγκρότημα τής ύστερης αρχαιότητας με αλλεπάλληλες φάσεις, που χρονολογούνται από το α’ μισό του 4ου αιώνα ως και τον 5ο αιώνα μ.Χ. και το οποίο καταλαμβάνει έκταση περίπου 315 τ.μ.

Ουσιαστικά βρέθηκαν τμήμα δυτικής στοάς αιθρίου, η οποία επικοινωνεί μέσω ανοιγμάτων με επιμήκη ανοικτό χώρο, πέντε χώροι που εκτείνονται παρατακτικά, ένα πλήρες υπόκαυστο λουτρού σε πολύ καλή κατάσταση και πολύ όμορφα ψηφιδωτά δάπεδα από φυσική, πολύχρωμη ψηφίδα. Κατά τόπους τα ψηφιδωτά αυτά έχουν καταστραφεί από το άνοιγμα μεγάλων οπών (για να γίνουν βόθροι την οθωμανική περίοδο), ενώ πολλοί από τους τοίχους των δωματίων έχουν παντελώς αφαιρεθεί από την αρχαιότητα για να επαναχρησιμοποιηθεί το υλικό τους.

Ο διάκοσμος των ψηφιδωτών είναι γεωμετρικός, ενώ στο κεντρικό τμήμα του ενός υπάρχει παράσταση μέσα σε μετάλλιο, που απεικόνιζε μια γυναικεία μορφή, πιθανότατα Αφροδίτη. Δυστυχώς, ήδη μάλλον από την αρχαιότητα, αφαιρέθηκε το κεφάλι της μορφής αυτής, που κατά πάσα πιθανότητα ήταν Αφροδίτη, καθώς φαίνεται το πρόσωπο ενός Έρωτα που είναι γαντζωμένος πάνω της, ενώ το χέρι της ακουμπάει σε ένα ανάκλιντρο, όπου ξεχωρίζει η μορφή Μέδουσας.

Σύνολο επισκέψεων 2,034 , Σήμερα 1