Γνωρίζετε ποια είναι η «ψυχοβιοτική» δίαιτα; Αυτή θα σας απαλλάξει από το άγχος και τις αϋπνίες

Διατροφή

Νέα μελέτη επιστημόνων καταγράφει ότι η καθημερινή κατανάλωση ορισμένων τροφών μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των επιπέδων του αντιλαμβανόμενου στρες.

Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Κορκ της Ιρλανδίας μελέτησαν μια ομάδα συμμετεχόντων οι οποίοι ακολούθησαν μια διατροφή χαμηλή σε φυτικές ίνες και μέτρησαν τα επίπεδα στρες. Οι επιστήμονες σχεδίασαν μία δίαιτα η οποία περιλάμβανε μεγαλύτερη ποσότητα πρεβιοτικών και ζυμωμένων τροφίμων, τη λεγόμενη «ψυχοβιοτική» δίαιτα.

Η συγκεκριμένη δίαιτα περιλάμβανε καθημερινά 6-8 μερίδες φρούτων και λαχανικών με υψηλή περιεκτικότητα σε πρεβιοτικές ίνες (όπως κρεμμύδια, πράσα, λάχανο, μήλα, μπανάνες και βρώμη), 5-8 μερίδες δημητριακών και 3-4 μερίδες οσπρίων την εβδομάδα. Επιπλέον οι συμμετέχοντες έπρεπε να συμπεριλάβουν στη διατροφή τους 2-3 μερίδες τροφών που έχουν υποστεί ζύμωση (όπως ξινολάχανο, κεφίρ ή κομπούτσα).

Η μελέτη διαπίστωσε ότι όσοι ακολούθησαν την ψυχοβιοτική δίαιτα για περίοδο τεσσάρων εβδομάδων παρουσίασαν μείωση του στρες, ενώ εκείνοι που την ακολούθησαν αυστηρά, παρουσίασαν μεγαλύτερη μείωση.

Οι ερευνητές εντόπισαν σημαντικές αλλαγές στο επίπεδο 40 χημικών ουσιών, ενώ παρατήρησαν μόνο ανεπαίσθητες αλλαγές στη σύνθεση και τη λειτουργία των μικροβίων. Η ποιότητα του ύπνου βελτιώθηκε τόσο στην ομάδα θεραπείας όσο και στην ομάδα ελέγχου. Οι ερευνητές τονίζουν ότι η κατάλληλη διατροφή είναι απαραίτητη για τη διαχείριση των διαταραχών που σχετίζονται με το άγχος. Πηγή «Molecular Psychiatry».

Σύνολο επισκέψεων 2,604 , Σήμερα 3