Κινέζοι επιστήμονες: Αυτές οι τροφές βοηθούν κατά του Αλτσχάιμερ

Διατροφή

Κινέζοι ερευνητές, του Ινστιτούτου Μικροβιολογίας της Ακαδημίας Επιστημών της Γκουανγκντόνγκ, ανακοίνωσαν ότι τροφές πλούσιες σε σελήνιο βελτιώνουν την κατάσταση ασθενών με Αλτσχάιμερ. Η νέα μελέτη δείχνει ότι πλούσια σε σελήνιο συστατικά μπορούν να εμποδίσουν φλεγμονές και το οξειδωτικό στρες και προτείνει τη δυνατότητα μιας νέας διαιτητικής στρατηγικής για ασθενείς με Αλτσχάιμερ.

Το Αλτσχάιμερ είναι μια νευρολογική νόσος που χαρακτηρίζεται από απώλεια μνήμης και μείωση της μαθησιακής ικανότητας και μπορεί να εμποδίσει την ικανότητα ενός προσώπου να εκτελεί καθημερινές δραστηριότητες και να επιδεινώσει την ποιότητα ζωής του. Στη μελέτη του Αλτσχάιμερ υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για συστατικά πλούσια σε σελήνιο.

Συστατικά πλούσια σε σελήνιο υπάρχουν σε πολλά φυτά και μικροοργανισμούς, όπως τα σταυρανθή λαχανικά, η μαγιά και τα μανιτάρια. Επίσης η καλύτερη πηγή σεληνίου είναι οι ξηροί καρποί Βrazil nuts, που περιέχουν, μάλιστα, τόσο πολύ, που είναι καλύτερο να μην το παρακάνουμε με την κατανάλωσή τους, και να μην τρώμε περισσότερο από δυο-τρεις φορές την εβδομάδα. Ακόμη ο τόνος, οι σαρδέλες, τα στρείδια, η γαρίδα και ο σολομός περιέχουν σελήνιο. Ο τόνος το περιέχει σε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις από τα υπόλοιπα, μερικές φορές και σε υπερδιπλάσιες.

Η μελέτη έδειξε επίσης πως η ενζυμική υδρόλυση και η φυσική επεξεργασία, όπως η επεξεργασία με θερμότητα, υψηλή πίεση και μικροκύματα, είναι οι κύριες τεχνικές για την τροποποίηση των ιδιοτήτων του διαιτητικού σελήνιου. Πηγή επιθεώρηση Critical Reviews in Food Science and Nutrition.