Μείζον γεγονός για την “ζωντανή Ελλάδα του πνεύματος”… Βίντεο εποχής

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα, στις 24 Οκτωβρίου του 1963,  ανακοινώνεται από τη Σουηδική Ακαδημία η βράβευση του Έλληνα ποιητή Γιώργου Σεφέρη με το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Ο πρώτος Έλληνας που τιμήθηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές και εκ των δύο μοναδικών Ελλήνων βραβευμένων με Νόμπελ, μαζί με τον Οδυσσέα Ελύτη. Η επιλογή του, μεταξύ 80 υποψηφίων από όλο τον κόσμο, είχε την υποστήριξη όλων των μελών της Επιτροπής, με εξαίρεση ενός μέλους.

Η απονομή του Βραβείου Νόμπελ αποτέλεσε μείζον γεγονός για την Ελλάδα. «Η Σουηδική Ακαδημία ηθέλησε να εκδηλώση την αλληγγεύην της προς την σημερινή και ζωντανή Ελλάδα του πνεύματος», δήλωσε ο Σεφέρης.

Η γλώσσα του Σεφέρη πυκνή και καίρια, συμπυκνώνει στην ποίησή του αυτό που ο ίδιος ονόμασε επιγραμματικά «καημό της ρωμιοσύνης». Στο πρόσωπό του, στην ποιητική, δοκιμιακή και μεταφραστική του εργασία, η νεοελληνική γραμματεία αναγνωρίζει έναν από τους κλασικούς του 20ου αιώνα.

Στις 22 Ιουλίου 1971 εισήχθη στον Ευαγγελισμό με συμπτώματα έλκους, το οποίο τον ταλαιπωρούσε τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια. Πέθανε την Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου της ίδιας χρονιάς. Δύο μέρες αργότερα πραγματοποιήθηκε η κηδεία του, η οποία εξελίχθηκε σε σιωπηρή πορεία κατά της δικτατορίας.

Από το αρχείο της ΕΡΤ δείτε σε ένα απόσπασμα τη Μαρώ Σεφέρη, σύζυγο του ποιητή, να περιγράφει την ατμόσφαιρα που επέφερε η χαρμόσυνη είδηση της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων για το Νόμπελ στην οικία του ζευγαριού στις 24/10/1963, μέσα από τις αναμνήσεις τις από τις αντιδράσεις του εφημεριδοπώλη, του ίδιου του Σεφέρη, αλλά και του περίγυρου του ελληνικού πνευματικού κόσμου.