Ήταν από τις βαρύτερες γυναικείες φωνές. Τι γνωρίζουν ελάχιστοι… Βίντεο εποχής

Η Ελλάδα παλιά... Σαν Σήμερα

Φέτος συμπληρώνονται 18 χρόνια από το θάνατο της Βίκυς Μοσχολιού, στις 16 Αυγούστου 2005…

Η μεγάλη κυρία του ελληνικού τραγουδιού γεννήθηκε το 1943 στο Μεταξουργείο, ξεκίνησε την καλλιτεχνική της πορεία το 1962 δίπλα στον Γρηγόρη Μπιθικώτση και καθιερώθηκε το 1964 ερμηνεύοντας το τραγούδι «Χάθηκε το φεγγάρι», του Σταύρου Ξαρχάκου στην κινηματογραφική ταινία «Λόλα» του Ντίνου Δημόπουλου.

Στην πολύχρονη καριέρα της συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους Έλληνες συνθέτες, ανάμεσα τους οι: Μίκης Θεοδωράκης, Σταύρος Ξαρχάκος, Βασίλης Τσιτσάνης, Γιάννης Σπανός, Άκης Πάνου, Γιώργος Ζαμπέτας, Δήμος Μούτσης, Σταύρος Κουγιουμτζής, Μίμης Πλέσσας, Απόστολος Καλδάρας κ.ά.

Δύο από τις μεγάλες επιτυχίες της έδωσαν το όνομα σε δύο νυκτερινά κέντρα της Αθήνας, τα «Δειλινά» και τα «Ξημερώματα».

Ελάχιστοι γνωρίζουν ότι η Βίκυ Μοσχολιού εμφανίστηκε στο Κάρνεγκι Χολ της Νέας Υόρκης, στο Ρόγιαλ Άλμπερτ Χολ του Λονδίνου και στο θέατρο Ολυμπιά στο Παρίσι. Ελάχιστες φορές μιλούσε για τους θριάμβους της. Επίσης, εμφανίστηκε και στις βασιλικές αυλές της Ελλάδας, της Περσίας και της Ιορδανίας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η Μοσχολιού ως τύπος τραγουδίστριας ήταν contralto, δηλαδή η βαρύτερη γυναικεία φωνή. Κατείχε μεγάλη έκταση φωνής, βαριά ηχητικότητα και μια μελαγχολική βραχνή χροιά.

Σε ότι αφορά στην προσωπική της ζωή, την Πρωτομαγιά του 1967 παντρεύτηκε τον ποδοσφαιριστή του Παναθηναϊκού, Μίμη Δομάζο με κουμπάρο τον στρατιωτικό της χούντας Ιωάννη Λαδά. Με το Μίμη Δομάζο απέκτησε δύο κόρες, αλλά το 1979 πήραν διαζύγιο. Έφυγε από τη ζωή το 2005 από καρκίνο, σε ηλικία 62 ετών στο σπίτι της στους Θρακομακεδόνες. “Έφυγε, το ακριβό βιολοντσέλο της ελληνικής μουσικής», όπως την έλεγε ο Χατζιδάκις.

Το Αρχείο της ΕΡΤ , τιμώντας τη μνήμη της, ψηφιοποίησε την τηλεοπτική εμφάνιση της, το 1987, στην εκπομπή «Το καλλιτεχνικό καφενείο». Στο απόσπασμα η Βίκυ Μοσχολιού ερμηνεύει το τραγούδι «Ξύπνησε η πόλη» του Γιάννη Σπανού, με τον Μίμη Πλέσσα να τη συνοδεύει στο πιάνο.