Για τα μάτια των Ελλήνων μοναδικά ευρήματα που γοητεύουν με τα μυστήρια που κρύβουν…

Πολιτισμός

Εγκαινιάζεται αύριο, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, η έκθεση «ΣΑΡΔΗΝΙΑ ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΟ ΝΗΣΙ. Από τα μενxίρ στα νουράγκι: ιστορίες από λίθο στην καρδιά της Μεσογείου» με μοναδικά ευρήματα. Θα διαρκέσει ως τις 15 Μαΐου 2022.

Πρόκειται για μια σημαντική έκθεση αφιερωμένη στους αρχαίους μεγαλιθικούς πολιτισμούς της Σαρδηνίας που εξακολουθούν να γοητεύουν με τα μυστήρια που κρύβουν. Ένα μεγάλο ταξίδι ξεκινάει από τη Σαρδηνία, ένα νησί στην καρδιά της Μεσογείου, ένα σταυροδρόμι πολιτισμικών και εμπορικών επαφών, όπου αναπτύχθηκαν μοναδικοί και πρωτότυποι πολιτισμοί, που εξακολουθούν να αποτελούν αντικείμενο επιστημονικής συζήτησης και έρευνας.

Η έκθεση θα εγκαινιαστεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης παρουσιάζοντας μοναδικά ευρήματα ορισμένα από τα οποία ταξιδεύουν για πρώτη φορά στο εξωτερικό, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζει ένας από τους γίγαντες-πολεμιστές του Μόντε Πράμα από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο του Κάλιαρι.

Μπορεί να είναι εικόνα εξωτερικοί χώροι και τοίχος από τούβλα

Η Σαρδηνία είναι ένα νησί στην καρδιά της Μεσογείου, του οποίου ο σημαντικός ρόλος στις προϊστορικές και πρωτο-ιστορικές επαφές και ανταλλαγές μεταξύ πολιτισμών αναγνωρίζεται ολοένα και περισσότερο από τους διεθνείς μελετητές, τόσο στον χώρο της Μεσογείου, της Mare Nostrum, όσο και στις σχέσεις της με την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, καθώς και με την Εγγύς Ανατολή.

Ένα νησί που γνώρισε πριν από χιλιάδες χρόνια την ανάπτυξη πρωτότυπων πολιτισμών με μοναδικά μνημεία, που χαρακτηρίζουν μέχρι σήμερα το τοπίο της Σαρδηνίας. Κατάλοιπα και υλικές μαρτυρίες γοητεύουν και προκαλούν γενιές ολόκληρες επισκεπτών και μελετητών να αποκωδικοποιήσουν τα μηνύματα και τη σημασία τους και να ανασυνθέσουν τα έθιμα και τις τελετουργίες των πληθυσμών του παρελθόντος.

Οι μύθοι και οι θρύλοι έχουν συχνά διασταυρωθεί με την ιστορία στην προσπάθεια ερμηνείας των αρχαίων πολιτισμών της Σαρδηνίας, κοινωνιών χωρίς κρατική δομή και γραφή, σήμερα στο επίκεντρο μελετών, ανασκαφών και ερευνών. Ωστόσο, σήμερα γνωρίζουμε πολύ περισσότερα για την περιπέτειά τους που εκτείνεται σε χιλιετίες.

Σύνολο επισκέψεων 1,462 , Σήμερα 1