Ναός με τοιχογραφίες…κολασμένων για να συνετίσουν τους πιστούς που τις έβλεπαν…

Πολιτισμός

Βλέπετε τον Βυζαντινό ναό του Μιχαήλ Αρχαγγέλου ή Ασώματου που εορτάζει σήμερα και βρίσκεται στην περιοχή των Άνω Αρχάνων στο Ηράκλειο Κρήτης.

Ο ναός φέρει εξαιρετικές τοιχογραφίες χρονολογούμενες στον 14ο αι μ.Χ. με δαπάνες του Μιχαήλ Πατσιδιώτη και της γυναίκας του, σύμφωνα με την επιγραφή δίπλα στη μορφή των ιδρυτών της εκκλησίας που απεικονίζονται να προσφέρουν ένα ομοίωμα του ναού στον αρχάγγελο Μιχαήλ.

Ο ναός φέρει πολύ ιδιαίτερο εικονογραφικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει μόνο τρεις σκηνές του χριστολογικού κύκλου (Ανάσταση, Σταύρωση και Επιτάφιος Θρήνος) και έξι παραστάσεις με θαύματα του αρχαγγέλου Μιχαήλ. Ανάμεσα στις σκηνές των θαυμάτων αυτών που είναι και ο πιο εκτεταμένος στην Κρήτη, περιλαμβάνονται η σπάνια απεικόνιση της Καταστροφής των Σοδόμων, η Καταστροφή της Ιεριχούς, η Πάλη του Ιακώβ με τον Άγγελο και η Απελευθέρωση του Πέτρου. Στην είσοδο υπάρχουν επίσης αναπαραστάσεις κολασμένων, που συχνά απαντάμε στους τοιχογραφημένους ναούς της Κρήτης, με σκοπό να συνετίσουν τους πιστούς που τις έβλεπαν…

Μπορεί να είναι εικόνα δέντρο και φύση

Σύνολο επισκέψεων 2,047 , Σήμερα 3