Υπάρχουν άνθρωποι που υποτιμούν πόσο τους ωφελεί το πρωινό. Μάλιστα, αρκετοί πιστεύουν ότι η παράλειψη του πρωινού γεύματος σημαίνει κατανάλωση λιγότερων θερμίδων και επομένως πιο εύκολο αδυνάτισμα. Αυτό, όμως απέχει από την αλήθεια. Η παράλειψη του πρωινού γεύματος μπορεί στην πραγματικότητα να οδηγήσει στην αύξηση του βάρους, καθώς και να προκαλέσει άλλα προβλήματα που μειώνουν την ποιότητα ζωής.
Μια ανάλυση για περισσότερους από 30.000 άτομα έδειξε ότι η παράλειψη του πρωινού -και άρα η έλλειψη ασβεστίου από το γάλα, της βιταμίνης C και άλλων βιταμινών από τα φρούτα και τα εμπλουτισμένα δημητριακά- πιθανώς αφήνουν τους ενήλικες χωρίς πολλά θρεπτικά συστατικά για ολόκληρη την ημέρα.
Και όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, εάν δεν τρώτε τα τρόφιμα που καταναλώνονται συνήθως στο πρωινό, έχετε την τάση να μην τα τρώτε στο υπόλοιπο της ημέρας…
Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες διατροφικές οδηγίες επιστημόνων, το ασβέστιο, το κάλιο, οι φυτικές ίνες και η βιταμίνη D θεωρούνται “διατροφικά συστατικά που απασχολούν τη δημόσια υγεία” για τον γενικό πληθυσμό, καθώς και ο σίδηρος για τις έγκυες γυναίκες. Οι ελλείψεις αυτών των θρεπτικών συστατικών σχετίζονται με προβλήματα υγείας.
Οι περισσότερες έρευνες που σχετίζονται με το πρωινό έχουν επικεντρωθεί στις επιπτώσεις του χαμένου πρωινού στα παιδιά στο σχολείο, το οποίο περιλαμβάνει δυσκολία εστίασης και συμπεριφορικά προβλήματα. Προς τους ενήλικες το μήνυμα είναι ότι το πρωινό είναι σημαντικό.
Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε δεδομένα από 30.889 ενήλικες ηλικίας 19 ετών και άνω. Σε αυτό το δείγμα, το 15,2% των συμμετεχόντων, ή 4.924 ενήλικες, ανέφεραν παράλειψη πρωινού. Αυτοί που παρέλειψαν το πρωινό είχαν λιγότερες βιταμίνες και μέταλλα από ό, τι τα άτομα που είχαν φάει πρωινό. Οι διαφορές ήταν πιο έντονες για το φολικό οξύ, το ασβέστιο, τον σίδηρο και τις βιταμίνες A, B1, B2, B3, C και D.
Επίσης, αυτοί που παρέλειψαν το πρωινό ήταν πιο πιθανό να είχαν την τάση να καταναλώνουν περισσότερα πρόσθετα σάκχαρα, υδατάνθρακες και λιπαρά, κατά τη διάρκεια της ημέρας, εν μέρει λόγω των περισσότερων σνακ που κατανάλωναν.
Οι επιστήμονες τονίζουν ακόμη ότι η έλλειψη θρεπτικών συστατικών, που προκαλεί η παράλειψη του πρωινού γεύματος, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε συναισθηματικές ανισορροπίες. Επειδή οι τροφές καλής ποιότητας περιέχουν ουσίες που εξασφαλίζουν ευεξία, η παράλειψη του πρωινού γεύματος προκαλεί άγχος και ευερεθιστότητα.
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.