Ξεχάσατε ή δεν θέλετε να φάτε πρωινό; Πόσο απροστάτευτο αφήνετε τον οργανισμό σας όλη την ημέρα…

Διατροφή

Υπάρχουν άνθρωποι που υποτιμούν πόσο τους ωφελεί το πρωινό. Μάλιστα, αρκετοί πιστεύουν ότι η παράλειψη του πρωινού γεύματος σημαίνει κατανάλωση λιγότερων θερμίδων και επομένως πιο εύκολο αδυνάτισμα. Αυτό, όμως απέχει από την αλήθεια. Η παράλειψη του πρωινού γεύματος μπορεί στην πραγματικότητα να οδηγήσει στην αύξηση του βάρους, καθώς και να προκαλέσει άλλα προβλήματα που μειώνουν την ποιότητα ζωής.

Μια ανάλυση για περισσότερους από 30.000 άτομα έδειξε ότι η παράλειψη του πρωινού -και άρα η έλλειψη ασβεστίου από το γάλα, της βιταμίνης C και άλλων βιταμινών από τα φρούτα και τα εμπλουτισμένα δημητριακά- πιθανώς αφήνουν τους ενήλικες χωρίς πολλά θρεπτικά συστατικά για ολόκληρη την ημέρα.

Και όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, εάν δεν τρώτε τα τρόφιμα που καταναλώνονται συνήθως στο πρωινό, έχετε την τάση να μην τα τρώτε στο υπόλοιπο της ημέρας…

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες διατροφικές οδηγίες επιστημόνων, το ασβέστιο, το κάλιο, οι φυτικές ίνες και η βιταμίνη D θεωρούνται “διατροφικά συστατικά που απασχολούν τη δημόσια υγεία” για τον γενικό πληθυσμό, καθώς και ο σίδηρος για τις έγκυες γυναίκες. Οι ελλείψεις αυτών των θρεπτικών συστατικών σχετίζονται με προβλήματα υγείας.

Οι περισσότερες έρευνες που σχετίζονται με το πρωινό έχουν επικεντρωθεί στις επιπτώσεις του χαμένου πρωινού στα παιδιά στο σχολείο, το οποίο περιλαμβάνει δυσκολία εστίασης και συμπεριφορικά προβλήματα. Προς τους ενήλικες το μήνυμα είναι ότι το πρωινό είναι σημαντικό.

Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε δεδομένα από 30.889 ενήλικες ηλικίας 19 ετών και άνω.  Σε αυτό το δείγμα, το 15,2% των συμμετεχόντων, ή 4.924 ενήλικες, ανέφεραν παράλειψη πρωινού. Αυτοί που παρέλειψαν το πρωινό είχαν λιγότερες βιταμίνες και μέταλλα από ό, τι τα άτομα που είχαν φάει πρωινό. Οι διαφορές ήταν πιο έντονες για το φολικό οξύ, το ασβέστιο, τον σίδηρο και τις βιταμίνες A, B1, B2, B3, C και D.

Επίσης, αυτοί που παρέλειψαν το πρωινό ήταν πιο πιθανό να είχαν την τάση να καταναλώνουν περισσότερα πρόσθετα σάκχαρα, υδατάνθρακες και λιπαρά, κατά τη διάρκεια της ημέρας, εν μέρει λόγω των περισσότερων σνακ που κατανάλωναν.

Οι επιστήμονες τονίζουν ακόμη ότι η έλλειψη θρεπτικών συστατικών, που προκαλεί η παράλειψη του πρωινού γεύματος, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε συναισθηματικές ανισορροπίες. Επειδή οι τροφές καλής ποιότητας περιέχουν ουσίες που εξασφαλίζουν ευεξία, η παράλειψη του πρωινού γεύματος προκαλεί άγχος και ευερεθιστότητα.

Σύνολο επισκέψεων 4,148 , Σήμερα 6