Τα δύο “έξυπνα” νησιά μας που έγιναν διάσημα, παγκοσμίως. Εδώ δεν βρίσκεις ούτε… κρεβάτι άδειο

Ο τόπος μας

Πρωταγωνιστές στην αύξηση της επισκεψιμότητας αλλά και της αναγνωρισιμότητας τους στη διεθνή τουριστική σκηνή θα είναι φέτος τα δυο πρώτα “πράσινα νησιά” της Ελλάδας: Χάλκη και Αστυπάλαια.

Η αναγνωρισιμότητα τους στην παγκόσμια τουριστική σκηνή, που είναι αποτέλεσμα των δράσεων για την αειφορία τους, που συνοδεύεται με την συνεργασία της VW στην Αστυπάλαια και της Citroen για τη Χάλκη, έχει αντίκτυπο και στις αφίξεις ξένων επισκεπτών.

Αστυπάλαια: Καλύτερη από κάθε άλλη χρονιά φέτος

Η πληρότητα στο νησί αναμένεται να αγγίξει το 100%. Φέτος εκτιμάται ότι οι πληρότητες  θα είναι καλύτερες από κάθε προηγούμενη σεζόν. Όπως υπολογίζουν στο νησί την περίοδο αιχμής, Ιούλιο – Αύγουστο,  η πληρότητα στα καταλύματα θα «αγγίξει» σχεδόν το 100%. Είναι ενδεικτικό ότι στο νησί πλέον έρχονται επισκέπτες που προέρχονται από μέρη, από τα οποία μέχρι πρότινος δεν είχε τουριστική κίνηση, όπως οι χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Ασίας.

Χάλκη:

Η μεγάλη αναγνωρισιμότητά της ξεκίνησε από την ανακήρυξη της ως το 1ο GR- Eco island. Το νησί της Χάλκης μπορεί να φιλοξενήσει πλέον εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Η μετατροπή της σε πράσινο – έξυπνο νησί έχει ήδη βοηθήσει στην αύξηση των τουριστικών ροών της. Η Χάλκη βρίσκεται ψηλά στις προτιμήσεις των ξένων επισκεπτών. Φαίνεται από τις  κρατήσεις που είναι πλήρεις μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Σε ό,τι αφορά τις χώρες προέλευσης των επισκεπτών, το νησί δέχεται επισκέπτες από την Αμερική, την Αγγλία, τη Σουηδία και τη Γερμανία κατά βάση,

Αυτή την στιγμή υπάρχει στο νησί ένα φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 1 Mw το οποίο δεσμεύει την ανεξάντλητη ηλιακή ενέργεια. Έτσι το νησί παράγει ηλεκτρικό ρεύμα και μέσω της διαδικασίας του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού οι κάτοικοι στο νησί δεν πληρώνουν πλέον ηλεκτρικό ρεύμα.