Κάστρο της Αστροπλιάς. Μοναδικό φρούριο σε όλα τα Δωδεκάνησα…

Ταξιδεύοντας...

Το κάστρο στη Χώρα της Αστυπάλαιας, είναι μοναδικό σε όλα τα Δωδεκάνησα. Πρόκειται για μοναδικό στο είδος του κάστρο, πολύ διαφορετικό από τα καστέλια στα άλλα νησιά του Νοτίου Αιγαίου. Λέγεται και κάστρο της Αστροπλιάς ή Κάστρο των Κουερίνι.

Χτίστηκε από τη Βενετσιάνικη οικογένεια των Querini πάνω στην αρχαία ακρόπολη. Την οριστική του μορφή πήρε τον 15ο αιώνα. Είναι δομημένο με παραδοσιακή τοπική σκούρα πέτρα και περιστοιχίζεται από άσπρα σπιτάκια, οι εξωτερικοί τοίχοι των οποίων δημιουργούν ένα πραγματικό τείχος, με μικρά παράθυρα για πολεμίστρες. Με έντονο φρουριακό χαρακτήρα για να προστατεύσει τους κατοίκους από τους πειρατές, έχει ορατότητα στα δύο φυσικά λιμάνια του νησιού.

Μέσα στο κάστρο βρίσκονται οι περίφημες εκκλησίες με τα πέτρινα καμπαναριά, της Παναγιάς του Κάστρου (1853) και του Αγίου Γεωργίου (1790). Μέχρι τον 19ο αιώνα αποτελούσε τον μοναδικό οικισμό του νησιού. Όλα τα σπίτια έξω από αυτό τα έλεγαν «σταύλους».

Το κάστρο υπέστη καταστροφές από τους σεισμούς, βομβαρδισμούς των Γερμανών αλλά και από τους κατοίκους που έπαιρναν από τα ερειπωμένα σπίτια τα δομικά υλικά για να κτίσουν σπίτια έξω από αυτό.
Σήμερα αποτελεί πόλο έλξης για τους επισκέπτες του νησιού χωρίς κανένα ιδιαίτερο ρόλο στην ζωή της σύγχρονης Αστυπάλαιας.