Είναι Ελλάδα… Με πρωτοποριακή τεχνική για την εποχή τους…

Ταξιδεύοντας...

Στην κεντρική πλατεία της Αστυπάλαιας, στη Χώρα, θα αντικρίσετε τους επιβλητικούς καλοδιατηρημένους κόκκινους μύλους που στέκουν ο ένας δίπλα στον άλλο… Είναι το σημείο εκκίνησης της έντονης ζωής τόσο κατά την διάρκεια της µέρας όσο και της νύχτας.

Από τους 12 που είχε το νησί στα τέλη του 15ου αιώνα, σήμερα σώζονται οι 8 και από αυτούς 4-5 χρησιμοποιούνται και σήμερα, είτε ως γραφείο πληροφόρησης του Δήμου, είτε για διάφορες εκθέσεις ή εκδηλώσεις πολιτιστικού περιεχομένου.

Με κατακόκκινα «σκουφιά» και πρωτοποριακή για την εποχή τους μηχανική, καθώς έχουν την δυνατότητα να περιστρέφονται και να στροβιλίζονται, ανάλογα με του πού φυσάει ο άνεμος. Στους μύλους αυτούς έφερναν οι Αστυπαλαιώτες για άλεσμα, τις σοδειές των λιγοστών δημητριακών που ευδοκιμούσαν στον τόπο τους. Κάποτε δέχονταν σιτάρι ακόμα κι από τη μακρινή Ρωσία, τον σιτοβολώνα της Ευρώπης!

Ο πιο εντυπωσιακός μύλος είναι εκείνος που λειτουργεί σαν μικρό αρχαιολογικό μουσείο και έχει ρέπλικες των ευρημάτων και των σπάνιων επιγραφών που ανακάλυψε η αρχαιολογική σκαπάνη στο Βαθύ.