Γέμισαν ποντίκια και φέρνουν αυτό το νυχτόβιο αρπακτικό για να τα εξολοθρεύσουν… Η πόλη που πρωτοπορεί

Περιβάλλον

Λύση δεν είναι μόνο τα χημικά για να απαλλαγούν από τα τρωκτικά που καταστρέφουν τις καλλιέργειες των αγροτών… Στο Δήμο Λάρισας βρήκαν έναν οικολογικό τρόπο εξόντωσης των ποντικιών, που αποτελούν εστίες μόλυνσης. Θα αυξήσουν την αναπαραγωγή του νυκτόβιου αρπακτικού πτηνού Τυτώ, καθώς μόλις ένα πουλί του συγκεκριμένου είδους μπορεί να φάει από 3.000 έως 6.000 ποντίκια κάθε χρόνο!

Έχει διαπιστωθεί ότι ιδιαίτερα επιβαρυμένες από πληθυσμούς τρωκτικών, είναι περιοχές των δήμων Κιλελέρ και Ρήγα Φεραίου, καθώς και ένα νότιο τμήμα του δήμου Λάρισας, όπως βέβαια και τα χωριά δίπλα στην λίμνη Κάρλα.

Έχετε πρόβλημα με ποντικούς; - Καλέστε τον «Τυτώ»! - Το πουλί που μπορεί να  φάει έως και 6.000 κάθε χρόνια (φώτο) | Pronews

Η Τυτώ είναι φυσικός ρυθμιστής των επιβλαβών τρωκτικών στην ύπαιθρο αλλά έχει διαπιστωθεί πως ο πληθυσμός της στα αγροτικά οικοσυστήματα μειώνεται, λόγω έλλειψης θέσεων φωλεοποίησης. Το πουλί “προτιμά” παλαιά εγκαταλειμμένα κτίρια. Έχει παρατηρηθεί μείωση σχεδόν 50% σε ένα σύνολο κομβικών χωριών της Θεσσαλίας.

Ήδη επιστήμονες που συνεργάζονται με το Δήμο Λάρισας, ξεκίνησαν την εγκατάσταση 120 τεχνητών φωλιών, εστιάζοντας αρχικά στα σημεία που είχε χρησιμοποιήσει το πουλί, με στόχο να υποστηρίξουν τον βασικό αναπαραγωγικό πληθυσμό στις παλιές θέσεις.

Αντίθετα με ό,τι πιστεύεται, η Τυτώ δεν είναι κουκουβάγια με την αυστηρή έννοια του όρου, αλλά αποτελεί ένα ιδιαίτερο γλαυκόμορφο πτηνό, που ανήκει στην ομάδα με τη γενική -και εν πολλοίς τεχνητή- ονομασία πεπλόγλαυκες.

Διαδώστε το Εδώ ζεις