Υπερηφάνεια… Νέα διεθνής διάκριση για το αρχαιολογικό μουσείο στο Κιλκίς. Δείτε την βραβευμένη ταινία

Πολιτισμός

Νέα διεθνής διάκριση μας κάνει υπερήφανους… Το δεύτερο βραβείο στην κατηγορία κοινού, στον διεθνή διαγωνισμό Museums in Short, κέρδισε μετά από ψηφοφορία, η μικρού μήκους ταινία «Σέλευκος Α΄ Νικάτωρ. Από την Ευρωπό στην Ελληνιστική Οικουμένη» που δημιουργήθηκε με την επιμέλεια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κιλκίς και τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Πρόκειται για ένα 10λεπτο animated ιστορικό ντοκιμαντέρ βασισμένο στην προσωπικότητα και την ιστορική διαδρομή του σημαντικότερου των Διαδόχων του Μεγάλου Αλεξάνδρου και ιδρυτή της δυναστείας των Σελευκιδών, του Σελεύκου Α΄, ενός σπουδαίου ηγέτη της ελληνιστικής περιόδου με γενέτειρα την Ευρωπό κοντά τον Αξιό ποταμό, μια σημαντική πόλη της αρχαίας Βοττιαίας, 20 χλμ. βόρεια από την Πέλλα, την πρωτεύουσα του Μακεδονικού Βασιλείου.

Το ντοκιμαντέρ αποτελεί βασικό στοιχείο του Κέντρου Ενημέρωσης Αρχαίας Ευρωπού, που βρίσκεται μέσα στον επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο, ειδικότερα του τμήματος, που είναι αφιερωμένο στον Σέλευκο Α’.

Ο διαγωνισμός Museums in Short είναι ένας διεθνής διαγωνισμός για ταινίες μικρού μήκους, η παραγωγή των οποίων έχει πραγματοποιηθεί για μουσεία με στόχο την ενίσχυση της επικοινωνίας τους και την ενημέρωση του κοινού. Στον φετινό διαγωνισμό συμμετείχαν 16 χώρες με 57 ταινίες.

Σε διεθνή διαγωνισμό η ταινία «Σέλευκος Α' ο Νικάτωρ» - Parallaxi Magazine

Η Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς είναι μία κομβικής σημασίας περιοχή στη μεθόριο της χώρας με πλούσιο κεφάλαιο αρχαιολογικών μνημείων και ιστορικών τόπων, τόσο για τους προϊστορικούς, όσο και για τους ιστορικούς και τους βυζαντινούς-μεταβυζαντινούς χρόνους, όπως και για τη νεότερη ιστορία της Ευρώπης και της Ελλάδας.

Εδώ οι ανασκαφές, που έγραψαν και γράφουν Ιστορία, είναι στους ταφικούς ελληνιστικούς τύμβους στην περιοχή της αρχαίας Ευρωπού, στον ταφικό τύμβο της Εποχής Σιδήρου και στο βυζαντινό φρούριο στο Παλαιό Γυναικόκαστρο, ή στη ρωμαϊκή πολιτεία του Παλατιανού στα Κρούσια όρη, με πληθώρα αρχαιολογικών ευρημάτων, τα οποία προσθέτουν στην πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της χώρας εμπλουτίζοντας τον αρχαιολογικό χάρτη.

Στους βασικούς συντελεστές του ντοκιμαντέρ, εκτός από στελέχη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κιλκίς, ανήκουν ο επιστημονικός σύμβουλος και ειδικός συνεργάτης σεναρίου Παναγιώτης Π. Ιωσήφ, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Radboud της Ολλανδίας, ο σκηνοθέτης – καλλιτεχνικός διευθυντής Γιώτης Βράντζας και η σεναριογράφος – διευθύντρια παραγωγής Κατερίνα Μπόλματη.

Δείτε το βραβευμένο

Διαδώστε το Εδώ ζεις