Επιστήμονες φυτεύουν κήπους στο βυθό της θάλασσας. Πως μας προστατεύουν…. Εντυπωσιακές εικόνες

Περιβάλλον

Η ερευνητική ομάδα του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος ολοκλήρωσε ένα σημαντικό στάδιο της διαδικασίας αναδάσωσης θαλάσσιων λιβαδιών Ποσειδωνίας. Η Ποσειδωνία δεν είναι φύκος, αλλά ένα πολυετές «ανώτερο» φυτό. Ανθοφορεί κάθε λίγα χρόνια κατά τους φθινοπωρινούς μήνες. Το λουλούδι και ο καρπός της έχουν χαρακτηριστικό πράσινο χρώμα.

Τα λιβάδια Ποσειδωνίας αποτελούν το πλέον προστατευόμενο και παραγωγικό θαλάσσιο οικοσύστημα της Μεσογείου, αν και εμείς στην Ελλάδα, επί χρόνια, ανεχόμαστε την καταστροφή τους, χωρίς να έχουμε συνειδητοποιήσει την αξία τους ως αναντικατάστατο φυσικό πόρο. Η καταστροφή των θαλάσσιων λιβαδιών προκαλεί πολυάριθμες σημαντικές επιπτώσεις, π.χ. στην αλιεία: μειώνεται η παραγωγικότητα των αλιευμάτων, και στον τουρισμό: προκαλείται διάβρωση –δηλ. εξαφάνιση- παραλιών, κάτι που έχει ήδη παρατηρηθεί σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Επίσης στερούμαστε από τις πολύτιμες υπηρεσίες που προσφέρουν αυτά τα σημαντικά οικοσυστήματα για τον περιορισμό των αποτελεσμάτων της κλιματικής αλλαγής.

Συνολικά στη Μεσόγειο εκτιμάται ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα τα τελευταία 50 χρόνια, έχει μειώσει την έκταση των λιβαδιών Ποσειδωνίας σε ποσοστό που ξεπερνάει το 34%.

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες αναγνωρίστηκε ότι τα θαλάσσια λιβάδια μπορούν να απορροφήσουν έως και 35 φορές περισσότερο άνθρακα, σε σύγκριση με τα τροπικά δάση. Συνεπώς μπορεί να περιορίσουν και να αναστρέψουν έως ένα βαθμό τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, καθώς και τα φαινόμενα οξείδωσης των θαλασσών.

Η φύτευση των υποβρύχιων κήπων Ποσειδωνίας έγινε στην περιοχή του υπό-δημιουργία Καταφυγίου Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου, στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Λειψών. Τα προστατευόμενα λιβάδια Ποσειδωνίας, συναντώνται μόνο στην Μεσόγειο από τα ρηχά νερά έως και τα βάθη 50 μέτρων. Διατηρούν θεμελιώδη ρόλο στη διατήρηση της υγείας και παραγωγικότητας των θαλασσίων οικοσυστημάτων. Περισσότερα από 300 είδη φυκών και πάνω από 1000 είδη θαλάσσιων ζώων ζουν στα λιβάδια Ποσειδωνίας.

Πριν από τη φύτευση απαιτήθηκαν αρκετές εβδομάδες προετοιμασίας των φυτών. Από παράκτια νερά της περιοχής, δύτες συνέλεξαν θραύσματα φυτών Ποσειδωνίας τα οποία είχαν καταλήξει στα παράκτια νερά έπειτα από έντονη θαλασσοταραχή ή από εκρίζωση που προκλήθηκε από αγκυροβόλια. Στη συνέχεια, χρειάστηκε η προετοιμασία της φύτευσης των φυτών, χρησιμοποιώντας θαλάσσιο ίζημα που συλλέχθηκε με ήπιες μεθόδους, κοντά σε θαλάσσια λιβάδια.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες του Αρχιπελάγους, τα λιβάδια Ποσειδωνίας που από τύχη συνεχίζουν να επιβιώνουν στις ελληνικές θάλασσες, θα έπρεπε να αναγνωρίζονται ως ένα από τα πολλά σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα που χαρακτηρίζουν τη μοναδική φύση της Ελλάδας.

Οι φωτογραφίες αναδημοσιεύονται από το Archipelagos – Institute of Marine Conservation

Διαδώστε το Εδώ ζεις