Δεν έχει μόνο μία μακρά πονεμένη και σκλαβωμένη ιστορία, γεφύρια, πετρόκτιστα σπίτια, ποτάμια, κακοτράχαλους τόπους και ελιές…
Έχει και μία ξεχωριστή γαστρονομική κληρονομιά, βασισμένη σε παραδοσιακές συνταγές που συνδυάζει μοναδικές γεύσεις φτιαγμένες με μεράκι και γνήσια τοπικά προϊόντα. Και βέβαια αναφερόμαστε στην Ήπειρο…
Αν και η Ηπειρώτικη γη είναι φτωχή και στερημένη, οι άνθρωποι της έχουν βρει τον τρόπο να μετατρέπουν μέχρι και τα πιο ασήμαντα γεννήματα της φύσης σε νοστιμότατα φαγητά. Και από το ηπειρώτικο καθημερινό τραπέζι, δε λείπουν οι πίτες και τα γαλακτομικά προϊόντα.
Αν κάτι χαρακτηρίζει την Ήπειρο και μένει ανεξίτηλο στη μνήμη του επισκέπτη, αυτή είναι η γαστρονομία της…
Οι αναρίθμητες πίτες γλυκές ή αλμυρές, τόσες όσες και οι περιοχές της Ηπείρου, έχουν τον πρώτο λόγο. Η εκπληκτική τους ποικιλία οφείλεται τόσο στην φαντασία των Ηπειρωτών, όσο και στο γεγονός ότι στο παρελθόν αποτελούσαν το βασικό κομμάτι της διατροφής των νομάδων κτηνοτρόφων των σκηνιτών και των Βλάχων και Σαρακατσαναίων. Τις περισσότερες φορές οι πίτες περιλαμβάνουν στη γέμιση τους και ρύζι.
Χαρακτηριστικές είναι οι χορτόπιτες, όπως είναι η «μπατσαριά», που φτιάχνεται με άγρια χόρτα και φέτα και σερβίρεται με γιαούρτι. Πολλές νοικοκυρές τη φτιάχνουν με κρέμα, ενώ άλλες απλώς πασπαλίζουν από πάνω τα χόρτα με καλαμποκίσιο αλεύρι ή σιμιγδάλι, ή και τα δυο και την ψήνουν κατευθείαν στο φούρνο (πλατσάρα).
Σε διάφορες περιοχές της Ηπείρου μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε κοτόπιτες, κρεατόπιτες (από χοιρινό, γίδα ή κατσικάκι), μπακαλιαρόπιτες με παστό μπακαλιάρο, λαχανόπιτες, μακαρονόπιτες, γαλατόπιτες, κολοκυθόπιτες (γλυκές ή αλμυρές) και ρυζόπιτες με τυρί.
Και από τις πιο γνωστές είναι η αλευρόπιτα του Ζαγορίου, κάτι μεταξύ τυρόψωμου και πίτας, που λέγεται ότι παρασκεύαζαν οι γυναίκες ώστε να την παίρνουν μαζί τους οι βοσκοί όταν έλειπαν για μέρες, η πρασόπιτα της Ηλιόκαλης Ιωαννίνων και η κασιόπιτα του Πωγωνίου (με τυρί, αλεύρι και λάδι που παρασκευάζεται σε ειδική συσκευή).
Όπως και να ’χει επισκεπτόμενοι την Ήπειρο θα πρέπει να είστε έτοιμοι να δοκιμάσετε τους πιο απίθανους γευστικούς συνδυασμούς καθώς στον τόπο αυτό τα πάντα γίνονται πίτα. Μάλιστα στην περιοχή των Ιωαννίνων, και κυρίως στο νησί, η πρωτοχρονιάτικη βασιλόπιτα με το φλουρί γίνεται με προβατίσιο κρέας ή με κρέας φάσσας!
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.