Σε αυτόν τον τόπο τα πάντα γίνονται πίτα… Τρως και ξανατρώς, παίρνεις και για το σπίτι…

Διατροφή

Δεν έχει μόνο μία μακρά πονεμένη και σκλαβωμένη ιστορία, γεφύρια, πετρόκτιστα σπίτια, ποτάμια, κακοτράχαλους τόπους και ελιές…

Έχει και μία ξεχωριστή γαστρονομική κληρονομιά, βασισμένη σε παραδοσιακές συνταγές που συνδυάζει μοναδικές γεύσεις φτιαγμένες με μεράκι και γνήσια τοπικά προϊόντα. Και βέβαια αναφερόμαστε στην Ήπειρο…

Αν και η Ηπειρώτικη γη είναι φτωχή και στερημένη, οι άνθρωποι της έχουν βρει τον τρόπο να μετατρέπουν μέχρι και τα πιο ασήμαντα γεννήματα της φύσης σε νοστιμότατα φαγητά. Και από το ηπειρώτικο καθημερινό τραπέζι, δε λείπουν οι πίτες και τα γαλακτομικά προϊόντα.

Αν κάτι χαρακτηρίζει την Ήπειρο και μένει ανεξίτηλο στη μνήμη του επισκέπτη, αυτή είναι η γαστρονομία της…

Οι αναρίθμητες πίτες γλυκές ή αλμυρές, τόσες όσες και οι περιοχές της Ηπείρου, έχουν τον πρώτο λόγο. Η εκπληκτική τους ποικιλία οφείλεται τόσο στην φαντασία των Ηπειρωτών, όσο και στο γεγονός ότι στο παρελθόν αποτελούσαν το βασικό κομμάτι της διατροφής των νομάδων κτηνοτρόφων των σκηνιτών και των Βλάχων και Σαρακατσαναίων. Τις περισσότερες φορές οι πίτες περιλαμβάνουν στη γέμιση τους και ρύζι.

Χαρακτηριστικές είναι οι χορτόπιτες, όπως είναι η «μπατσαριά», που φτιάχνεται με άγρια χόρτα και φέτα και σερβίρεται με γιαούρτι. Πολλές νοικοκυρές τη φτιάχνουν με κρέμα, ενώ άλλες απλώς πασπαλίζουν από πάνω τα χόρτα με καλαμποκίσιο αλεύρι ή σιμιγδάλι, ή και τα δυο και την ψήνουν κατευθείαν στο φούρνο (πλατσάρα).

Σε διάφορες περιοχές της Ηπείρου μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε κοτόπιτες, κρεατόπιτες (από χοιρινό, γίδα ή κατσικάκι), μπακαλιαρόπιτες με παστό μπακαλιάρο, λαχανόπιτες, μακαρονόπιτες, γαλατόπιτες, κολοκυθόπιτες (γλυκές ή αλμυρές) και ρυζόπιτες με τυρί.

Και από τις πιο γνωστές είναι η αλευρόπιτα του Ζαγορίου, κάτι μεταξύ τυρόψωμου και πίτας, που λέγεται ότι παρασκεύαζαν οι γυναίκες ώστε να την παίρνουν μαζί τους οι βοσκοί όταν έλειπαν για μέρες, η πρασόπιτα της Ηλιόκαλης Ιωαννίνων και η κασιόπιτα του Πωγωνίου (με τυρί, αλεύρι και λάδι που παρασκευάζεται σε ειδική συσκευή).

Όπως και να ’χει επισκεπτόμενοι την Ήπειρο θα πρέπει να είστε έτοιμοι να δοκιμάσετε τους πιο απίθανους γευστικούς συνδυασμούς καθώς στον τόπο αυτό τα πάντα γίνονται πίτα. Μάλιστα στην περιοχή των Ιωαννίνων, και κυρίως στο νησί, η πρωτοχρονιάτικη βασιλόπιτα με το φλουρί γίνεται με προβατίσιο κρέας ή με κρέας φάσσας!