Έζησε για 40 χρόνια με… την μαθήτριά του στο Εθνικό Θέατρο. Σπάνιο ντοκουμέντο

Ιστορίες ζωής... Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα, 10 Ιανουαρίου του 1991, έφυγε από τη ζωή ο μεγάλος ηθοποιός Δημήτρης Μυράτ. Υπήρξε και σκηνοθέτης, μεταφραστής, θιασάρχης, θεωρητικός και δάσκαλος. Πνευματικός άνθρωπος, λόγιος με πλατιά και βαθιά κλασική παιδεία, ο Μυράτ είχε και πλούσιο συγγραφικό έργο. Μετέφρασε επίσης πλήθος κλασικά και σύγχρονα έργα.Πρωτοεμφανίστηκε στη σκηνή το 1931 στο θίασο της Μαρίκας Κοτοπούλη, της οποίας παρέμεινε συνεργάτης ως το 1947. Δίδαξε πολλά χρόνια στη Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και υπήρξε διευθυντής της Δραματικής Σχολής του Ωδείου Αθηνών.

Ο αξέχαστος ηθοποιός ερωτεύτηκε και έζησε με την επίσης αξιόλογη ηθοποιό Βούλα Ζουμπουλάκη για 40 ολόκληρα χρόνια. Από τον γάμο του το 1951 έως το θάνατό του το 1991.

Στη συνέντευξή του ο Μυράτ αποκάλυψε ότι νεαρή Βούλα Ζουμπουλάκη ήταν μαθήτριά του στο Εθνικό Θέατρο. «Ναι ήταν μαθήτριά μου και εγώ ήμουν καθηγητής του Εθνικού Θεάτρου πολλά χρόνια πριν. Όταν λοιπόν βγήκαμε το πρώτο μας ραντεβού στο κινηματογράφο Παλλάς θυμάμαι, την άλλη μέρα, παραιτήθηκα από τη σχολή του Εθνικού Θεάτρου για να μη δώσω την εντύπωση ότι εκμεταλλεύομαι τη θέση μου ως καθηγητής και έχω σχέση με μαθήτριες» είχε πει δείχνοντας το ήθος και την ευθιξία του.

Από το αρχείο της ΕΡΤ σας παρουσιάζουμε ένα σπάνιο ντοκουμέντο, όταν ο φακός της ενημερωτικής εκπομπής “ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ” επισκέπτεται το 1977 τη σκηνή του Θεάτρου Αθηνών και συνομιλεί με τον ηθοποιό και θιασάρχη Δημήτρη Μυράτ ο οποίος μετέφρασε και διασκεύασε πρώτη φορά για το θέατρο τέσσερις διαλόγους του Πλάτωνα: “Απολογία του Σωκράτη”, “Συμπόσιο”, “Ευθύφρονας”, “Φαίδωνας”.