Σε αυτό το νησί χωρίς ντολμαδάκια πανηγύρι δεν γίνεται…

Διατροφή

Πανηγύρι στην Κάσο χωρίς ντολμάδες και πιλάφι δεν γίνεται…

Nτολμαδάκια υπάρχουν πολλά, αλλά σαν τα κασιώτικα πουθενά… Αυτό δεν είναι φαγητό είναι… τέχνη με το περίτεχνο και λεπτεπίλεπτο τύλιγμα, αλλά και τη νοστιμιά. Είναι… μύθος για όσους έχουν επισκεφτεί το νησί.

Τα φημισμένα κασιώτικα ντολμαδάκια δεν είναι τόσο μικροσκοπικά με γέμιση κιμά, αλλά μεγάλοι «γελαζίκοι» ντολμάδες φτιαγμένοι κι αυτοί με αμπελόφυλλα και γέμιση ρύζι, ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι, φρέσκια ντομάτα, χυμό ντομάτας, λάδι, μαϊντανό, δυόσμο, αλάτι και πιπέρι.

Τυλιγμένα με περισσή μαεστρία, σε σχήμα κώνου και μικροσκοπικό μέγεθος, όπως τα λεπτεπίλεπτα δάχτυλα των κοριτσιών, ήταν ένα από τα κριτήρια για να στεριώσει το προξενιό αφού μόνο οι άξιες ήξεραν πώς να τα φτιάχνουν παραδίδοντας τα μυστικά από μάνα σε κόρη.

Και με το χρόνο έγιναν τόσο διάσημα που ήταν πάντα το κύριο φαγητό σε όλα τα πανηγύρια για τους ξενιτεμένους που επέστρεφαν στις γιορτές και ήθελαν να θυμηθούν την εικόνα του τόπου τους.