Κάποιοι διανύουν εκατοντάδες χιλιόμετρα για να τα απολαύσουν από κοντά…

Μία εικόνα... μία αλήθεια

Οι υγρότοποι φιλοξενούν χιλιάδες μικρά θαύματα, αρκεί να τους δώσετε την ευκαιρία να σας τα φανερώσουν…

Η φωτογραφία αποτυπώνει μία ομάδα αργυροπελεκάνων στη λίμνη της Καστοριάς. Πόσο τυχεροί οι κάτοικοι της πόλης να μπορούν να βλέπουν τόσα προστατευόμενα είδη πουλιών σε απόσταση αναπνοής, που άλλοι διανύουν εκατοντάδες χιλιόμετρα για να μπορέσουν να τα παρατηρήσουν!

Ο αργυροπελεκάνος είναι το σπανιότερο από τα επτά είδη πελεκάνων που υπάρχουν στον κόσμο και το δεύτερο σε μέγεθος είδος πουλιού στον πλανήτη. Ήταν κάποτε ευρέως εξαπλωμένος στην Ευρώπη και στην Ασία, αλλά τα τελευταία εκατό χρόνια ο πληθυσμός του μειώθηκε δραματικά και η εξάπλωση του στην Ευρώπη περιορίστηκε σε ορισμένους υγροτόπους των Βαλκανίων.

Κύριες αιτίες αυτής της μείωσης ήταν οι αποξηράνσεις υγροτόπων για την απόκτηση γεωργικής γης και το κυνήγι. Σήμερα, το 13% των ζευγαριών αργυροπελεκάνου που απομένουν σε ολόκληρο τον κόσμο φιλοξενείται σε δύο περιοχές της Ελλάδας: στη λίμνη μικρή Πρέσπα του νομού Φλώρινας και στις λιμνοθάλασσες του Αμβρακικού κόλπου. Φωτογραφία του Χρήστου Τόσκου και αναδημοσιεύεται από την Εταιρεία Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς