Οι επιστήμονες αποκαλύπτουν γιατί οι γυναίκες πρέπει να τρώνε μάραθο. Βελτιώνει δυσάρεστα συμπτώματα

Διατροφή

Ο μάραθος είναι ένα φυτό πλούσιο σε βιταμίνη C, ασβέστιο, κάλιο, φώσφορο και μαγνήσιο. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικές ουσίες και ένα από τα υψηλότερα λαχανικά σε φυτικές πηγές καλίου, νατρίου, φωσφόρου και ασβεστίου. Από το μάραθο επίσης παρασκευάζονται φάρμακα, όπως σιρόπια, ενώ χρησιμοποιείται και ως μέσο για να διευκολύνεται η έκκριση γάλακτος.

Όμως, νέα επιστημονική μελέτη έρχεται να καταδείξει ότι ο μάραθος είναι ευεργετικός και για τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν δυσάρεστα συμπτώματα λόγω εμμηνόπαυσης. Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύονται στο επίσημο περιοδικό της Εταιρείας Εμμηνόπαυσης της Βόρειας Αμερικής (NAMS), ο μάραθος αποτελεί καλή συμπληρωματική ή εναλλακτική θεραπεία για τις εξάψεις, την αϋπνία, την κολπική ξηρότητα και το άγχος, συμπτώματα που εκδηλώνουν πολλές γυναίκες κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης ή μετά από αυτήν.

Σοβαρά συμπτώματα εμμηνόπαυσης: Κινδυνεύει η καρδιά;

Ο μάραθος κρίνεται κατάλληλος για τις γυναίκες στην εμμηνόπαυση επειδή περιέχει φυτικά οιστρογόνα, χημικές ουσίες που αποδεδειγμένα καταπραΰνουν ευρύ φάσμα συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης που εκδηλώνονται λόγω ορμονικών μεταβολών.

Η αποτελεσματικότητα του μάραθου για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης αποδείχτηκε στο πλαίσιο δοκιμής σε 79 γυναίκες ηλικίας 45 έως 60 ετών, ορισμένες από τις οποίες έλαβαν 100 mg του βοτάνου σε μορφή κάψουλας για διάστημα 8 εβδομάδων. Τα συμπτώματα των γυναικών που έλαβαν μάραθο, δύο φορές την εβδομάδα, παρουσίασαν σημαντική βελτίωση σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου (όσες γυναίκες έλαβαν κάψουλα-ψευδοφάρμακο) και μάλιστα χωρίς να προκαλεί σοβαρές παρενέργειες.