Ημέρα δικαίωσης του αγώνα και των θυσιών για την απελευθέρωση…

Η Ελλάδα παλιά...

Σαν σήμερα, στις 18 Οκτωβρίου 1944, έφθασε στην Αθήνα η νόμιμη κυβέρνηση του ελληνικού κράτους, η οποία έως τότε συνέχιζε τον αγώνα από το εξωτερικό. Σε αυτή την κυβέρνηση της “Εθνικής Ενώσεως” μετείχαν πολιτικοί όλων των χώρων και εκπρόσωποι των αντιστασιακών οργανώσεων.

Ο πρωθυπουργός, Γεώργιος Παπανδρέου, ύψωσε την ελληνική σημαία στον ιερό βράχο της Ακρόπολης και την ίδια ημέρα εκφώνησε στην Πλατεία Συντάγματος τον περίφημο “Λόγο της Απελευθέρωσης”, στον οποίο έθετε τους στόχους και τις προσδοκίες του απελευθερωμένου έθνους.

Ήταν μια ημέρα δικαίωσης του αγώνα, που είχε αρχίσει στις 28 Οκτωβρίου 1940, και των τεράστιων θυσιών που είχε υποστεί ο ελληνικός λαός για την υπεράσπιση πανανθρώπινων αξιών, στη διάρκεια ενός παγκόσμιου πολέμου εναντίον του φασισμού.

Στη φωτογραφία ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, επικεφαλής της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, που έχει μόλις επιστρέψει στην Ελλάδα, καταθέτει στεφάνι στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. (Φωτογραφικό Αρχείο ΜΙΕΤ/ΕΛΙΑ), αναδημοσιεύεται από το Ίδρυμα της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία.

Σύνολο επισκέψεων 2,898 , Σήμερα 1