Εδώ, στα “παντρεμενάδικα”, σύχναζαν πολλά ερωτικά ζευγαράκια… Για να μην τους δει κανένα μάτι… 

Η Ελλάδα παλιά...

Απέναντι από το Ζάππειο Μέγαρο, στην ανατολική συνοικία της Αθήνας, βρίσκεται η συνοικία που σήμερα φέρει το όνομα Μετς. Στα τέλη του 19ου αιώνα η περιοχή ονομαζόταν “Παντρεμενάδικα” και ήταν ο τόπος που οι Αθηναίοι ζούσαν τους έρωτές τους, παράνομους, ως επί το πλείστον…

Στα πρώτα χρόνια του βασιλέως Γεωργίου του Α‘ υπήρχαν στην περιοχή ξύλινα παραπήγματα, που φιλοξενούσαν κέντρα αναψυχής. Στα κέντρα αυτά σύχναζαν πολλά ερωτικά ζευγαράκια και έκαναν εκεί τις μυστικές συναντήσεις τους.

Εκεί σύχναζαν όλα τα παράνομα ζευγαράκια της Αθήνας για να χαρούν τον έρωτά τους. Εκεί πήγαιναν και πολλοί παντρεμένοι με τις παράνομες σχέσεις τους, για να μην τους δει κανένα μάτι…

Σύμφωνα με μια παλιά ιστορία, η ονομασία δεν αποδίδεται μόνο στα ύποπτα αυτά κέντρα, αλλά και σε ένα ιδιαίτερο γάμο που έγινε εκεί στα τέλη του 19ου αιώνα και έκανε μεγάλη εντύπωση. Μια ωραία Κυριακή στην περιοχή αυτή παντρεύτηκε ο Μπάρμπα Γιάννης ο Μαρίνος, ένας γνωστός Αθηναίος και ωραίος γραφικός τύπος που ήταν τότε 80 ετών, με μια Αθηναία που είχε πατήσει τα 75 χρόνια.

Ο Μπάρμπα Γιάννης αγαπούσε την Αθηναία αυτή από πριν πενήντα χρόνια, αλλά άγνωστο γιατί, δεν είχαν παντρευτεί. Το αποφάσισαν λοιπόν και στο γάμο μαζεύτηκε όλη η γειτονιά και το γλέντι άναψε, όταν άρχισαν να παίζουν τα όργανα. Πολλοί περαστικοί που έβλεπαν το ζεύγος των νεόνυμφων άρχισαν να σχολιάζουν το γεγονός και έτσι έμεινε η ονομασία “Παντρεμενάδικα”.