Γιατί οι επιστήμονες δεν φοβούνται τα παιδιά… Τι αποκαλύπτει νέα έρευνα επιστημόνων για τον κορωνοϊό

Υγεία

Σύμφωνα με νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, η πορεία της λοίμωξης Covid-19 είναι διαφορετική ανάλογα με την ηλικία, καθώς τα περισσότερα παιδιά «καθαρίζουν» εύκολα τον ιό από τον οργανισμό τους με αποτέλεσμα να αναπτύσσουν και πιο εξασθενημένα αντισώματα.

Οι ερευνητές του Ιατρικού Κολλεγίου του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, με επικεφαλής την καθηγήτρια μικροβιολογίας-ανοσολογίας Ντόνα Φάρμπερ, μελέτησαν 47 παιδιά ηλικίας τριών έως 11 ετών (τα μισά ασυμπτωματικά) και 32 ενήλικες με Covid-19, οι οποίοι είχαν από μηδαμινά και ήπια συμπτώματα έως σοβαρά. Διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά παρήγαγαν αντισώματα που είχαν διαφορετικό «προφίλ» από εκείνα των μεγάλων.

Ο αναπληρωτής καθηγητής Ματέο Πορότο του Τμήματος Παιδιατρικής του Κολούμπια ανέφερε ότι «στα παιδιά η πορεία της λοίμωξης είναι πολύ πιο σύντομης διάρκειας και πιθανότατα όχι τόσο εξαπλωμένη στο σώμα όσο στους ενήλικες. Τα παιδιά μπορούν να καθαρίσουν το ιό πιο αποτελεσματικά από τους μεγάλους και έτσι δεν χρειάζονται μια ισχυρή ανοσιακή αντίδραση με αντισώματα, προκειμένου να απαλλαγούν από αυτόν».

Ελληνική Παιδοπνευμονολογική Εταιρεία: Οδηγίες για τη χρήση μάσκας στο  σχολείο | ΣΚΑΪ

Αν και φαίνεται παράδοξο ότι οι πιο άρρωστοι παράγουν περισσότερα εξουδετερωτικά αντισώματα, αυτό, κατά τη Φάρμπερ, έχει να κάνει με το ότι ο κορονοϊός βρίσκεται για περισσότερο χρόνο στο σώμα τους. Όπως ανέφερε, «η λοίμωξη στα παιδιά δεν εξαπλώνεται πολύ και δεν σκοτώνει πολλά κύτταρά τους επειδή τα παιδιά καθαρίζουν τον ιό γρήγορα, δεν έχουν εξαπλωμένη λοίμωξη και δεν χρειάζονται ισχυρή ανοσιακή αντίδραση».

Τα παιδιά δεν παράγουν καθόλου αντισώματα έναντι της ιικής πρωτεΐνης Ν, που βρίσκεται όχι στην επιφάνεια αλλά μαζί με το γενετικό υλικό του κορονοϊού στο εσωτερικό του. Το ανοσοποιητικό σύστημα θα έβλεπε την εν λόγω πρωτεΐνη και θα ανέπτυσσε αντισώματα εναντίον της, μόνο αν ο ιός ήταν πολύ εξαπλωμένος στο σώμα, κάτι που προφανώς δεν συμβαίνει στα παιδιά.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι, λόγω της συντομότερης λοίμωξης, τα παιδιά είναι μολυσματικά για λιγότερο χρόνο σε σχέση με τους μεγάλους, άρα είναι λιγότερο πιθανό να μεταδώσουν τον κορονοϊό. «Οι τρέχουσες μελέτες σε άλλες χώρες δείχνουν ότι τα μικρότερα παιδιά σχολικής ηλικίας δεν είναι φορείς εξάπλωσης του νέου ιού και τα στοιχεία μας συνηγορούν σε αυτό», τόνισε η Φάρμπερ. Πηγή, περιοδικό ανοσολογίας «Nature Immunology»

Διαδώστε το Εδώ ζεις