Τραγικό… Πετούν δολώματα με δηλητήριο και σκοτώνουν σπάνια πουλιά στην Ελλάδα

Περιβάλλον

Η παράνομη χρήση των δηλητηριασμένων δολωμάτων έχει οδηγήσει στο χείλος της εξαφάνισης τους γύπες και άλλα πτωματοφάγα αρπακτικά πουλιά στην Ελλάδα. Ενδεικτικά, τα τελευταία 6 χρόνια, εντοπίστηκαν δηλητηριασμένοι 194 γύπες και 11 χρυσαετοί.

Αυτοί οι αριθμοί δείχνουν πόσα πουλιά πεθαίνουν πραγματικά από δηλητηριασμένα δολώματα, καθώς το ποσοστό επανεύρεσης υπολογίζεται στο 10%-20% στην καλύτερη περίπτωση.

Στην Ελλάδα, συγκριτικά με τους Βαλκάνιους γείτονές μας, έχουμε κατόπιν συστηματικής προσπάθειας και στοχευμένων ενεργειών δεκαετιών, μια καλή εικόνα για την έκταση της δηλητηρίασης της άγριας ζωής, για τα κίνητρα πίσω από αυτή την πρακτική και για τις τοξικές ουσίες που χρησιμοποιούνται, ενώ πλέον έχουν δρομολογηθεί και από την Πολιτεία ενέργειες όπως τα Τοπικά Σχέδια Δράσης για την αντιμετώπισης της παράνομης δηλητηρίασης.

Έντεκα υπό προστασία γύπες βρέθηκαν δηλητηριασμένοι στο φαράγγι της Κλεισούρας - ert.gr

Το νέο Πρόγραμμα LIFE φέρνει κοντά 9 φορείς από 7 χώρες για την καταπολέμηση της δηλητηρίασης της άγριας ζωής στα Βαλκάνια. To Πρόγραμμα LIFE BalkanDetox στοχεύει στην αύξηση της ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης και στην ενίσχυση των ικανοτήτων σε εθνικό επίπεδο για την αντιμετώπιση του προβλήματος της δηλητηρίασης της άγριας ζωής στα Βαλκάνια, η οποία αποτελεί μια από τις σημαντικότερες αιτίες θνησιμότητας και ραγδαίας μείωσης του πληθυσμού για πολλά απειλούμενα είδη ζώων.

Σύνολο επισκέψεων 1,912 , Σήμερα 1