Τι να τρώτε, τι να αποφεύγετε, ποιες ασκήσεις βοηθούν στην αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης

Διατροφή Υγεία

Επιστήμονες επισημαίνουν πως η γυμναστική, αλλά και η προσεκτική διατροφή είναι πολύ σημαντικές για την πρόληψη, αλλά και τη θεραπεία της οστεοπόρωσης, που αφορά 3 στις 5 γυναίκες και 1 στους 5 άνδρες μετά τα 50.

Όπως σημειώνουν η οστεοπόρωση είναι μία σιωπηλή επιδημία, αλλά αντιμετωπίζεται, πριν φτάσει κανείς στη φαρμακευτική αγωγή.

Όχι κάπνισμα, όχι αλκοόλ, όχι junk food, αλλά βιταμίνη D και ασβέστιο, σε τροφές όπως γαλακτοκομικά, λιπαρά ψάρια, αμύγδαλα, κρόκος αυγού, συκώτι βόειο, ταχίνι, φρούτα. Επίσης, όχι μεγάλη κατανάλωση κρέατος, σύμφωνα με τον χειρουργό-ορθοπεδικό Δρ Αντώνη Αγγουλέ που μίλησε στο ΑΜΠΕ.

Η άσκηση είναι ένα φάρμακο υποτιμημένο. «Η άσκηση δρα επικουρικά στη φαρμακευτική αγωγή και έχει αποδειχθεί σε πολλές ερευνητικές εργασίες, ότι αυξάνει την οστική πυκνότητα στη σπονδυλική στήλη και το ισχίο, ενώ μειώνει την συχνότητα των καταγμάτων», αναφέρει ο κ. Αγγουλές.

Ποιο όμως είδος εκγύμνασης είναι πιο βοηθητικό;

Δύο είδη γυμναστικής είναι πάρα πολύ χρήσιμα. Η άσκηση που δίνει φορτία στον οργανισμό, που έχει άλματα, όπως είναι το μπάσκετ, το βόλεϊ, το τένις και η άσκηση ενδυνάμωσης με βάρη. Αλλά και το περπάτημα κάνει πολύ καλό στην οστεοπόρωση, γιατί έχει αποδειχθεί ότι γυναίκες που περπατάνε 4 ώρες την εβδομάδα, έχουν μικρότερη συχνότητα καταγμάτων κατά 40%, από αυτές που περπατάνε μόνο μία ώρα την εβδομάδα.

Η βάδιση είναι μία καλή άσκηση συντήρησης για την οστεοπόρωση, δεν αποτελεί πρώτη επιλογή, αλλά μπορεί να γίνει σε όλες τις ηλικίες. Οι ασκήσεις κάμψης είναι επιβαρυντικές, όπως αυτές που γίνονται στη γιόγκα ή στο πιλάτες, και για αυτό δεν τις προτείνουν οι ορθοπεδικοί σε άτομα με οστεοπόρωση.