Εδώ δεν αντέχεις ούτε λεπτό… Η περιοχή-“κατάψυξη” στην Ελλάδα. Έχει παγετό και το καλοκαίρι…

Ο τόπος μας

Στο επιβλητικό βουνό Μαίναλο υπάρχει ένα σημείο στο οποίο καταγράφονται οι χαμηλότερες θερμοκρασίες στην Ελλάδα. Και όχι μόνο αυτό, αλλά έχει παγετό ακόμη και στα μέσα Αυγούστου, όταν σε άλλες περιοχές το θερμόμετρο ξεπερνά τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Αυτό οφείλεται σε ένα ατμοσφαιρικό φαινόμενο που ονομάζεται δολίνες. Οι δολίνες είναι φυσικοί σχηματισμοί που προκύπτουν σε υψίπεδα και γενικότερα σε οροσειρές λόγω της καταβύθισης του εδάφους. Οι σχηματισμοί αυτοί έχουν συνήθως μικρή έκταση και περικλείονται από υψηλότερες ράχες, που τους απομονώνουν από την ευρύτερη ατμοσφαιρική κυκλοφορία. Έτσι, χαρακτηρίζονται από μακρές περιόδους παγετού (ιδιαίτερα όταν επικρατούν καλές καιρικές συνθήκες) και από ακραίες τιμές ελαχίστων θερμοκρασιών.

Μια τέτοια δολίνη βρίσκεται στην Κεχρωτή Μαινάλου του νομού Αρκαδίας, νότια από τη Βυτίνα. Από το Νοέμβριο του 2010 λειτουργεί στη δολίνη αυτόματος μετεωρολογικός σταθμός, ο οποίος έχει ενταχθεί στο δίκτυο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Η δολίνη αυτή έχει υψόμετρο βάσης 1613 μέτρα και υψόμετρο χείλους 1646 μέτρα, ενώ περικλείεται από ράχες με υψόμετρο 1700-1800 μέτρα. Η έκτασή της στο χαμηλότερο σημείο εισόδου/εξόδου είναι 280 στρέμματα από τα οποία τα 90 είναι δασωμένα. Στο μέσο υψόμετρο των 1628 μέτρων η έκταση της δολίνης είναι 112 στρέμματα.

Εντυπωσιακές είναι οι καταγραφές των ελαχίστων θερμοκρασιών του μετεωρολογικού σταθμού στην Κεχρωτή από τον Ιανουάριο του 2011 μέχρι και τις αρχές Νοέμβρη του 2017. Όπως παρατηρούν οι μετεωρολόγοι, σε όλους τους μήνες (ακόμα και τους καλοκαιρινούς) με εξαίρεση τον Αύγουστο του 2012 και τον Ιούλιο του 2017, σημειώθηκε παγετός. Η θερμοκρασία έφτασε για παράδειγμα στους -4 ή και τους -4,5 Ιούνιο και Αύγουστο μήνα. Η πιο ακραία ελάχιστη σημειώθηκε τον Ιανουάριο του 2012, ήταν με τιμή -35,3 βαθμούς.