Ο πιο περίεργος καρχαρίας κυκλοφορεί σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα… Μοναδική περιοχή σε όλη τη Μεσόγειο

Περιβάλλον

Το νότιο Αιγαίο Πέλαγος, γύρω από τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, είναι δυνητικά μια πολύ σημαντική περιοχή για τρία είδη αγγέλων ειδών, (ακανθορίνα, ματορίνα και αγγελοκαρχαρία). Το Αιγαίο αποτελεί ίσως τη μοναδική περιοχή της Μεσογείου που εντοπίζονται και τα 3 είδη.

Οι ερευνητές της iSea ανακάλυψαν αρκετές καταγραφές αγγέλων καρχαριών στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα και καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι αυτό το τμήμα της Μεσογείου αποτελεί ένα hotspot για τους Angel Sharks (αγγελοκαρχαρίες). Και τα τρία είδη που βρίσκονται γύρω από αυτά τα ελληνικά νησιά κατατάσσονται ως Κριτικά Απειλούμενα στην Διεθνή Ένωση για την Προστασία της Φύσης (IUCN), λόγω της ραγδαίας μείωσής τους και τοπικών εξαφανίσεων σε διάφορα σημεία της Μεσογείου.

Κύριες απειλές των αγγελοκαρχαριών που είναι πεπλατυσμένοι καρχαρίες είναι η παρεμπίπτουσα αλιεία από τράτες, δίχτυα και παραγάδια βυθού καθώς και η συνολική υποβάθμιση των ενδιαιτημάτων τους. Στη μείωση του είδους, εκτός από την παρεμπίπτουσα αλιεία, συντελεί και το γεγονός ότι κάνουν λίγα μωρά-2 ή 3- τα οποία μεγαλώνουν πολύ αργά.

Αποτέλεσμα εικόνας για αγγελοκαρχαριας